Slovenija
29 ogledov

V šolah premalo o prometni varnosti

Po mnenju Kresalove se pri prometni varnosti ni boljše kot učiti iz tujih izkuše Žurnal24 main
Notranja ministrica Katarina Kresal je ob predavanju Še vedno vozim – vendar ne hodim dejala, da bi morala prometna vzgoja postati večji del osnovno in srednješolskega izobraževanja.

Kresalova je povedala, da pri prometni varnosti ni boljše kot učiti se iz tujih izkušenj oziroma iz izkušenj oseb, ki so doživele prometno nesrečo.

"Zdelo se mi je, da je padla neka tišina na razred, ko so dijaki v živo videli, kaj pomeni biti paraplegik. Upam, da bo to pustilo trajen vtis na njih. Še vedno verjamem, da je preventiva tista prava pot k povečanju prometne varnosti," je dejala notranja ministrica po predavanju v okviru nacionalnega projekta Še vedno vozim – vendar ne hodim v Celju.

Poudarila je, da policija na področju prometne varnosti lahko res nekaj naredi, ampak če sami pri sebi ne razčistimo, da ne smemo vinjeni sesti v avto ali utrujeni in da cesta ni poligon za divjanje, se ne bo nič spremenilo.

Kresalova: Pozabljamo na poškodovance
Po besedah Kresalove so med predavanjem ugotovili, da že v srednji šoli zmanjka prometne vzgoje in po njenem mnenju bi to vzgojo morali zagotavljati skozi ves proces izobraževanja, da bi res zrasli v odgovorne voznike.

Notranja ministrica je še dodala, da so smrtne žrtve le en del tragičnih prometnih zgodb, drugi del pa so poškodovanci in vse to nas opominja, da nismo dovolj naredili na področju prometne varnosti, zato bo resorno ministrstvo nadaljevalo s preventivnimi akcijami in spremembo zakonodaje.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Vlačič: Pomembna je preventiva

Prometni minister Patrick Vlačič je pojasnil, da je prometno ministrstvo projekt Še vedno vozim – vendar ne hodim tudi finančno podprlo. Minister se zavzema tudi za to, da bi v naslednjih dveh letih vsi slovenski dijaki poslušali predavanje oziroma se seznanili z izkušnjami ljudi, ki so doživeli prometno nesrečo.

"Kar govorimo ministri in starši, morda ni vedno dovolj. Prepričan sem, da bo projekt Še vedno vozim – vendar ne hodim pripomogel k večji prometni varnosti, čeprav je preventiva tista, ki bo dala največ. Prometna varnost je letos boljša kot v prejšnjih letih, želim pa si, da bi bila še boljša," je povedal Vlačič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.