Slovenija
14092 ogledov

V šolah spremembe že jeseni?

šola Saša Despot
Ministrstvo z novelo zakona o osnovni šoli predlaga več novosti za osnovnošolce. Med drugim obvezni prvi tuji jezik v prvem razredu in obvezno nacionalno preverjanje znanja v tretjem.

Državni zbor bo v četrtek obravnaval vladni predlog novele zakona o osnovni šoli. Predlog novele zakona o osnovni šoli uvaja obvezni prvi tuji jezik v prvi razred osnovne šole, in sicer angleščino ali nemščino. Po navedbah ministrstva bo to prispevalo k večjezičnosti in enakim možnostim učencev za učenje tujih jezikov, so povedali na torkovem brifingu za novinarje.

Predlog novele zakona predvideva NPZ tudi za tretješolce. Poleg tega določa, da je uspeh na NPZ v 9. razredu lahko eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa na srednješolskih programih. NPZ je po zdajšnji ureditvi obvezen v 6. in 9. razredu ter ni eno od meril pri vpisu na srednje šole.

šola | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Uvedli bi razširjeni program

Na ministrstvu z novelo prenavljajo tudi koncept razširjenega programa v osnovnih šolah. Sedanje vsebine, kot so podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dodatni in dopolnilni pouk, bi skladno s predlogom novele preoblikovali v štiri nova vsebinska področja. Med temi so gibanje in zdravje za dobro telesno in duševno počutje, kulturna in državljanska vzgoja, učenje učenja ter razvoj digitalne in finančne pismenosti.

Po besedah vodje sektorja za osnovno šolstvo na ministrstvu Sandija Vrabca je prenovljeni razširjeni program vsebinsko bolj osmišljen, saj šolam daje na tem področju več avtonomije. Šole bodo namreč lahko izvajanje programa določile skladno z letnim načrtom, pri čemer bodo lahko upoštevale specifike učencev in okolja.

šola | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Velika sprememba za tiste, ki se izobražujejo na domu

Predlog novele predvideva tudi novosti za izobraževanje učencev na domu. "Predvsem je pomembna novost, da bodo otroci, ki se izobražujejo na domu, morali opravljati predmetne izpite iz enakega števila predmetov kot njihovi vrstniki, ki se izobražujejo v javnih oziroma zasebnih šolah," je izpostavil Vrabec. Če učenec, ki se izobražuje na domu, ne bo uspešen pri ocenjevanju znanja pri posameznih predmetih ob koncu šolskega leta, se bo moral v naslednjem izobraževati v javni ali zasebni osnovni šoli, še določa predlog novele.

Poleg tega predlog uvaja tudi postopno vključevanje učencev priseljencev v obvezni program. Predlaga vključitev v začetni pouk slovenščine v okviru dopolnilnega izobraževanja, ki se lahko izvaja med obveznim programom. Kot so pojasnili na ministrstvu, učenci priseljenci v prvih mesecih po vključitvi v slovensko osnovno šolo namreč zelo težko sledijo pouku.

Pouk. | Avtor: IFP IFP

Predlog omogoča tudi organizacijo počitniškega varstva za otroke s posebnimi potrebami v osnovnih šolah s prilagojenim programom in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. S tem bi po mnenju ministrstva rešili problematiko težavnejšega vključevanja otrok s posebnimi potrebami v ostale organizirane oblike varstva.

Na ministrstvu po besedah Vrabca pričakujejo, da bodo poslanci novelo zakona podprli zaradi številnih argumentacij ministrstva, pa tudi zato, ker so spremembe "nujne, glede na prilagoditve, ki jih mora šolski sistem stalno vpeljevati".

Komentarjev 4
  • andrija 05:08 01.februar 2024.

    otroke uničiti že v rani mladosti,kje je zdaj tisto o devetletki da se bojo otroci v prvi triadi samo igrali

  • Laura 15:49 31.januar 2024.

    Npz-je bi bilo potrebno ukiniti, za vpis, kjer je preveč vpisanih pa uvesti sprejemne izpite. Učne načrte bi bilo potrebno prevetriti, balast zmetati stran! Zopet se uvajajo spremembe na horuk, otroci pa s čedalje z večjim odporom hodijo v šolo, ...prikaži več, disciplinska problematika je čedalje slabša...

  • Pepe007 10:48 31.januar 2024.

    Za šestletnike bi mogoče bilo bolje, da dobijo dostop do logopedov, da pravilno izgovarjajo osnovne glasove slovenskega jezika in šele potem tuji jezik. Sedaj je čakalna doba predolga. in kup otrok ima težave s sičniki in šumniki ter r. Da ...prikaži več ne bodo potem odrasli govorili kot naš znan košarkar.