Slovenija
1306 ogledov

V šolah že 86 okužb, odrejenih 917 karanten

prvi dan šole Saša Despot
V desetih dneh v šolah 86 okužb s koronavirusom in 917 karanten, učenci in dijaki ostajajo v šolah.

Učenci in dijaki bodo tudi v prihodnje obiskovali pouk v šoli, saj trenutno ni nobenega razloga za spremembe, kažejo podatki ministrstva. V desetih dneh novega šolskega leta je vseh v šolah okuženih 86, 917 pa je bila odrejena karantena. V ponedeljek bo zaživela aplikacija, prek katere bodo ravnatelji poročali o okužbah s koronavirusom v zavodih.

"Vsi udeleženi v vzgoji in izobraževanju se trudimo in obvladujemo situacijo. Na šolsko leto smo se dobro pripravili, razmere pa sproti skrbno spremljamo," so ponovno zagotovili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Podatki po njihovi oceni kažejo, da je situacija obvladljiva, sistem pa odziven.

Okuženih 27 učencev in dva dijaka

Od skupno 86 okuženih v osnovnih in srednjih šolah v prvih desetih dneh novega šolskega leta je bilo okuženih 27 učencev in dva dijaka. Ostali okuženi so bili očitno zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V karanteni je bilo 521 učencev (0,27 odstotka) in 223 dijakov (0,30 odstotka).

Kot spodbudno ocenjujejo, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Pojav okužbe v 15 vrtcih

V tem šolskem letu je ministrstvo s pojavom okužbe s koronavirusom seznanilo 15 vrtcev. Okužbo so potrdili pri 22 zaposlenih, pri čemer štiri osebe pri delu niso imele stika z otroki, in pri petih malčkih. V karanteni je 35 zaposlenih in 210 otrok oz. 0,25 odstotka vseh vrtčevskih otrok, so še sporočili z ministrstva.

Vrtec | Avtor: Profimedia Otroci v vrtcu. Profimedia

Danes bo vzpostavljen tudi komunikacijski interni kanal poročanja o pojavnostih in oblikah okužbe v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V aplikacijo bodo ravnatelji šol in vrtcev od ponedeljka dnevno vpisovali podatke.

"Naše vodilo ostaja - vsi učenci osnovnih šol in dijaki srednjih šol naj se izobražujejo v šolah oziroma v zavodih. Virusne okužbe so postale del našega vsakdana in z njimi se bomo morali naučiti živeti," so zapisali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • MihaPu 16:08 12.september 2020.

    Primer: "niso imele stika z otroki", v glagolu množine je bolj pravilno "z otroci". Otroci otrok otrokom otroke o otrocih z otroci, mogoče se pa motim. Pa ne me narobe razumeti, tudi mene zanima, nisem lektor slovenskega knjižnega jezika, ampak ...prikaži več vseeno mislim, da je v tem članku to narobe in da jim noben ne lektorira besedilo.

  • kvasetotidogajamona 07:02 12.september 2020.

    zanimivo da za 14dni bomo imeli samo 250estov na covid, a v 5dneh jih je čez 400okuženih+ Xneokuženih je to preko 250 testov na voljo v 14dneh