Slovenija
4 ogledov

V šole četrt milijona otrok

Šola Dejan Mijović
Letošnja generacija prvošolčkov šteje 19.213 otrok.

Danes bo v novo šolsko leto zakorakalo 78.290 srednje- in 161.182 osnovnošolcev, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Od tega bo 19.213 tistih, ki bodo šolski prag prestopili prvič.

“Vstop v šolo je eden izmed pomembnih življenjskih prehodov,” opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Ker je to poseben dan, svetujejo, da ga proslavite skupaj z družino: “Lahko s skupnim obedom, aktivnostjo, obiskom živalskega vrta, filma ali kaj podobnega.”

Za začetek športni dnevi

“Ko se otroci vrnejo s počitnic, so praviloma bolj razigrani, polni elana,” opaža ravnateljica Osnovne šole Cirila Kosmača Piran Zlata Milič. Počasi jih bo treba znova postaviti na mesto in vpeljati v pouk, vendar ocenjuje, da ta prehod ni zelo stresen. “V začetku snujemo delo tako, da imamo predvsem športne dneve in različne druge dejavnosti; ne začnemo takoj s poukom,” pojasnjuje. Za čim lažji prehod v prvi razred, pa so se priprave začele že lansko šolsko leto v sodelovanju z vrtcem in starši.

Ključni prvi meseci

“Pomembno je, da prve mesece šole spremljamo, kako se otrok vključuje v novo okolje, med vrstnike, kakšne odnose ima z učiteljico, ali je prevzel svoj del odgovornosti,” pravijo na IVZ. To so namreč področja, kjer se lahko pojavijo težave. “Otroku pomagamo strukturirati dan, da ima dovolj časa za šolo, druženje z vrstniki in druge prostočasne dejavnosti,” dodajajo.

“Sem zagovornik tega, da otroci prevzamejo odgovornost za svoje delo; starši in učitelji pa smo tisti, ki jim nudimo podporo, smo njihovi mentorji,” pravi Miličeva. “Starši naj po eni strani ohranijo odnos zaupanja, sprejemanja, podpore, po drugi pa naj postavijo realne zahteve in vztrajajo pri odgovornem ravnanju svojih otrok,” poudarjajo na IVZ. Starši naj otrokom povedo, da od njih pričakujejo samostojno opravljanje nalog, pri čemer jim bodo skupaj z učitelji radi priskočili na pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.