Slovenija
31 ogledov

V Spodnji Rečici zdrsnilo 50 tisoč kubičnih metrov zemlje

Plaz v Štravberku CZ Novo mesto
Velik zemeljski paz zasul strugo Rečice, voda poplavila prostore Fragmat TIMa in grozila objektom na območju Spodje rečice.

V Spodnji Rečici v občini Laško se je včeraj sprožil zemeljski plaz velikega obsega. Zasul je strugo Rečice, ki je poplavila proizvodne prostore podjetja Fragmat TIM in nekaj drugih prostorov. Zajezena voda je grozila, da bo v primeru rušilnega vala poplavila objekte na območju Spodnje Rečice in Laškega, navajajo v občinskem štabu civilne zaščite.

Kot je  povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Jože Senica, je s hriba nad potokom, kjer je bila včasih premogovniška deponija, zdrsnilo najmanj 50.000 kubičnih metrov zemlje. Ocenjuje, da so doslej zajezili veliko količino vode, skozi strugo potoka pa se prebijajo počasi.

"Delamo strokovno. Če bi se sanacije lotili nestrokovno, bi lahko prišlo tudi do katastrofe in smrtnih žrtev," je dejal. Po njegovih besedah je zajezena voda grozila, da bo v primeru rušilnega vala poplavila objekte na območju Spodnje Rečice in Laškega.

Plaz sta si že ogledala tudi geologa, ki bosta pripravila načrt sanacije.

Kot so sporočili iz Centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje, posredujejo gasilci iz Laškega in občinske službe z delovno mehanizacijo. O dogodku so obveščene vse pristojne službe.

Komentarjev 1
  • Lavdan 11:47 25.junij 2015.

    Še ena Ruardija.