Slovenija
89 ogledov

V spomin na Franceta Prešerna

Dr. France Prešeren (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, po vsej državi vrsta prireditev. Türk tradicionalno s predstavniki manjšin, podelitev Prešernovih nagrad, razstave in literarni večeri.

Ob slovenskem kulturnem prazniku, 8. februarju, ko obeležujemo obletnico smrti pesnika Franceta Prešerna, potekajo po vsej Sloveniji številne prireditve.

Podelitve Prešernovih nagrad, srečanje z zamejci
V državnem zboru bo v ponedeljek ob 12. uri v organizaciji odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino prireditev, na kateri bo slavnostni govornik predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Predsednik Danilo Türk se bo v ponedeljek ob 17. uri srečal s predstavniki slovenskih manjšin iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške, pogovarjali pa se bodo o težavah, s katerimi se soočajo zamejski Slovenci. Slovenska manjšina na avstrijskem Koroškem se na primer še vedno ukvarja z vprašanjem dvojezičnih krajevnih napisov, porabski Slovenci, ki jih pesti kronično pomanjkanje financiranja s strani Madžarske, pa so se lani soočili s krčenjem slovenskih oddaj na madžarski televiziji, zaprtjem vrtca v Slovenski vasi in zamenjavo slovenskega duhovnika v Porabju.

V Cankarjevem domu se bo na predvečer kulturnega praznika ob 20. uri začela proslava z naslovom L'art pour l'artiste – Umetnost umetniku. Režiserka Neda Rusjan Bric je z naslovom proslave želela poudariti, da bo njena zasnova poklon umetnikom, ki bodo prejeli nagrade. Kot vsako leto bo vrhunec proslave podelitev šestih nagrad Prešernovega sklada in dveh velikih Prešernovih nagrad.

Po Poti kulturne dediščine
Zavod za turizem in kulturo Žirovnica na Prešernov dan organizira pohod po Poti kulturne dediščine, saj so se v okolici Žirovnice med drugimi rodili France Prešeren, Fran Saleški Finžgar, Janez Jalen, Anton Janša in Matija Čop.

"Glede na to, da smo letos pohod nekoliko obogatili z dodatnim kulturnim programom ob kulturnih točkah in prigrizki, pričakujemo nekaj več ljudi. Običajno se pohoda po Poti kulturne dediščine, ki je od Žirovnice do Vrbe dolg 8, 2 kilometra, udeleži med 200 in 300 pohodnikov, od teh jih približno med 80 in 100 prehodi vso pot. Jutrišnji dan je tudi izjemna priložnost za obisk družin, ki lahko tako otrokom na drugačen način približajo naše velike književnike in čebelarja," je pojasnila Maja Zupna, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica.

Na dan kulturnega praznika je vstop v vse hiše na Poti kulturne dediščine Žirovnica, prost, v Vrbi pa bodo tudi vodeni ogledi cerkve Svetega Marka in Prešernove rojstne hiše.

Začetek pohodov bo 8. februarja, zborno mesto je med 8. in 9. uro pri rojstni hiši Matije Čopa v Žirovnici. Pot bo vodila najprej do Osnovne šole Žirovnica, nato do ogleda Janševega čebelnjaka na Breznici in skozi vas Breznica in Doslovče do rojstne hiše Frana Saleškega Finžgarja. Po ogledu Finžgarjeve rojstne hiše sledi pohod do Rodin, kjer stoji rojstna hiše Janeza Jalna. Od tu bodo šli pohodniki naprej do Vrbe, kjer bo ob 13. uri osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku, kjer bo slavnostni govornik Pavel Gantar.

Knjižnice v torek večinoma zaprte, muzeji odprti
V torek bodo zaprte vse enote Mestne knjižnice Ljubljana, z izjemo knjižnice Bežigrad in Slovanske knjižnice, kjer med 10. in 17. uro pripravljajo številne prireditve. Otroci in odrasli si bodo lahko ogledali knjižnico na kolesih – bibliobus, diaprojekcijo o življenju in delu Franceta Prešerna, v Slovanski knjižnici pa bo na ogled razstava izbranih miniaturnih knjig.

Večina muzejev v slovenskih krajih bo na Prešernov dan odprtih. Vstop v Narodni muzej Slovenije, kjer bodo vrata odprta od 10. do 18. ure, bo denimo brezplačen,  večina publikacij muzeja pa bo naprodaj s popustom.

V torek ob 12. uri se v osrednji knjižnici v Kranju lahko udeležite pogovora s pesnikom Nikom Grafenauerjem, na katerem bo predstavil pesniško zbirko Diham, da ne zaide zrak.

Društvo slovenskih pisateljev pa literarni večer ob kulturnem prazniku pripravlja v sredo ob 20. uri v Cankarjevem domu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.