Slovenija
481 ogledov

V spomin pozabljenim ženskam

Živ spomenik ženskam
1/13
Anže Petkovšek
Živi spomenik ženskam, ki so soustvarile Ljubljano.

V okviru 19. festivala Mesto žensk, je danes več kot 135 prostovoljk na Kongresnem trgu postavilo živi spomenik.

Na ta način so želele poslati opomin Ljubljani in državi, "da končno prizna, vidi in postavi nek spomenik oziroma utrdi spomin na ženske, ki so mesto soustvarile".

Kot je še povedala ena od organizatork dogodka Teja Reba, je festival letos potekal pod sloganom Ustvarimo si mesto. Na podlagi te teme so se zbrale tri umetnice, poleg Teje Reba še Barbara Kapelj Osredkar in Leja Jurišič, ki prihajajo iz različnih strok ter se odločile, da bodo raziskale, kakšno je stanje javne podobe žensk v Ljubljani.

Večina spomenikov moškim

"Začele smo se sprehajati po mestu in ugotovile, da je po Ljubljani okoli 360 spomenikov lokalnega pomena, vsi razen štirih naštetih pa so posvečeni moškim. Na podlagi te ugotovitve smo se odločile projekt speljati v različne smeri," je dodala Reba in pojasnila, da je eden od projektov vodenje po Ljubljani, v okviru katerega odkrivajo pozabljene zgodbe sicer zelo pomembnih žensk, drugi pa današnja postavitev spomenika.

Informacije so organizatorke sicer črpale iz knjige Pozabljena polovica. Naredile so 135 napisov z različnimi imeni, prostovoljk pa je bilo po navedbah Rebe še več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.