Slovenija
35 ogledov

V spopad s hobotnico

Če bo župan Mestne občine Novo mesto Bojan Kekec, si lahko vsi proračunski porab Žurnal24 main
Bojan Kekec. Direktor Komunale Novo mesto, kandidat SDS.

Nekateri pravijo, da je vaša edina napaka, da ste kandidat stranke SDS. Zakaj se niste odločili za neodvisno kandidaturo?
Svojega članstva v stranki SDS nisem nikoli skrival, saj sem njen član že več kot 15 let. Neodvisne kandidature so spretni manevri za zavajanje volilcev. Nihče od mojih protikandidatov ni neodvisen, večina od njih je zamenjala politične stranke in so na lokalni politični sceni že dolga leta. Če je po mnenju nekaterih to moja edina napaka, imam lepe možnosti za dober rezultat.

Direktor in oče, ki končuje magisterij
Bojan Kekec. Rojen je leta 1965, je direktor Komunale Novo mesto, občinski in državni svetnik, za župana pa kandidira prvič. Mesto direktorja Komunale Novo mesto je prevzel, ko je stolček po zmagi na volitvah zapustil župan Alojz Muhič. Pred tem je razvil avtomatizacijo vodovodnih sistemov in bil vodja vodooskrbe. Končuje magistrski študij s področja energetike. Je nekdanji sprinter, zdaj član upravnega odbora Atletskega kluba Krka in oče treh otrok.

Novomeško politično in gospodarsko sfero obvladuje neformalna združba, kot ji pravite vi, ali hobotnica, kot ji tudi rečejo. Se nameravate kot župan spopasti z njenimi lovkami?
Ta problem lahko rešimo samo tako, da na ključne položaje postavimo strokovne in z lokalno politiko neobremenjene ljudi. Zavedam se, da to ne bo lahko, vendar brez tega ne moremo izboljšati stanja v Novem mestu.

Kako bi spremenili gospodarjenje z občinskim denarjem, glede na to, da zdaj občina za javno porabo nameni za tretjino več, kot priporoča država?
Začeli bomo s celovito oceno realnega stanja, vpeljavo notranjega nadzora vseh proračunskih porabnikov, v javne finance občine bomo vpeljali menedžerske principe vodenja ter stalno presojo ekonomičnosti, gospodarnosti in učinkovitosti vseh programov in projektov pod okriljem občine.

Katero ključno stvar bi bilo po vašem mnenju nujno spremeniti, da bi staro mestno jedro oživelo?
Zgradili bomo novo parkirno hišo, s čimer bo ustvarjen pogoj za delno zaporo Glavnega trga. Obnovili bomo tržnico in narodni dom, ki ga bomo namenili društvom in nevladnim organizacijam.

Novomeška občina je ena od redkih, ki družinam ob rojstvu otroka ne nakaže denarne pomoči. Bi to spremenili?
Z analizo bomo ugotovili, katere tako imenovane nadstandardne storitve lahko občina v okviru razpoložljivega proračuna svojim občanom še ponudi. Možnost enkratne finančne pomoči ob rojstvu bomo postavili v vrh tistih storitev, za katere bi se sredstva morala najti.

Če je SDS moja edina napaka, imam lepe možnosti za dober rezultat.
Bojan Kekec

Bi poročali istospolne partnerje, če bi bil sprejet družinski zakonik?
Poročanje bi prepustil matičarjem.

Regijska civilna iniciativa (RCI) za reševanje romske problematike je podprla vašo kandidaturo, torej vi podpirate njeno delovanje?
Podpiram vse iniciative, ki si prizadevajo za reševanje pereče problematike. RCI opozarja na nerešeno romsko problematiko predvsem državo, ki bi ta problem rada pometla pod preprogo.

Kakšen volilni izid pričakujete?
Pričakujem tesno zmago v drugem krogu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.