Slovenija
21 ogledov

V središču delovnopravna zakonodaja

Ivan Svetlik Žurnal24 main
Poslanci danes o dopolnjenem predlogu zakona o malem delu in predlogu zakona o urejanju trga dela. Svetlik: zakon malim delavcem prinaša večjo socialno varnost in ohranja prožnost trga dela.

Minister za delo Ivan Svetlik je najprej povedal, da želijo s predlogom zakona o malem delu povečati prožnost trga dela. pri pripravi zakona so upoštevali izkušnje drugih držav. Dejal je še, da je vključevanje brezposelnih v zakon koristno, saj povečuje možnost, da pridejo do redne zaposlitve.

Najbolj pereče točke malega dela, tudi omejitve ur in obdavčitev, ostajajo kljub številnim dopolnilom ter opozorilom sindikatov, študentov in nekaterih strokovnjakov. Malo delo je tako v parlamentarni proceduri brez soglasja socialnih partnerjev ter ob ostrem nasprotovanju sindikatov in študentov.

Malo delo bo omejeno po trajanju in zaslužku. Obdavčeno bo s 30-odstotno stopnjo. Poleg študentov ga bodo lahko opravljali upokojenci in brezposelni.

Večjih sprememb ni bilo
Čeprav so poslanci ob načelni podpori malemu delu po prvi obravnavi poudarili, da bo predlog treba izboljšati, pa do bistvenih sprememb ni prišlo. Razpravljavci so precej časa namenili številu ur, ki jih lahko mali delavec opravi. Zahtevam sindikatov, da predlagatelj iz malega dela izključi brezposelne, odbor ni prisluhnil.

Za malim delom se bodo poslanci lotili zakona o urejanju trga dela, ki je del uveljavljanja koncepta prožne varnosti. Zakon zvišuje nadomestila za čas brezposelnosti, širi krog upravičencev do nadomestil in krepi vlogo aktivne politike zaposlovanja. Obravnavali bodo še zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor in novelo zakona o poštnih storitvah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.