Slovenija
25 ogledov

V sredo 10 tisoč demonstrantov

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zadnji podatki. Šos: Okvirno pričakujemo okoli deset tisoč udeležencev. Trezni na ulico. Organizator ne bo prodajal alkoholnih pijač, gostince pa poziva, naj poostrijo nadzor.

Pet tisoč se jih bo po podatkih Študentske organizacije Slovenije (Šos) zagotovo udeležilo sredinih študentskih in dijaških demonstracij.

To sklepajo po prevozih, organiziranih iz drugih krajev po Sloveniji, pričakujejo pa, da bo skupaj z ljubljanskimi vseh demonstrantov deset tisoč.

V Šosu so gostince pozvali, naj zaradi mladoletnih udeležencev jutri okrepijo nadzor prodaje alkoholnih pijač.

protesti, novo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Dijakov vsaj šest tisoč
V napovedih so še drznejši v Iniciativi Študent, kjer napovedujejo “najmanj 30 tisoč jeznih študentov”. Člani te iniciative so sicer anonimni, po njihovem mnenju pa gre za “skupino mladih zagnanih študentov, ki se ne strinja s predlaganim zakonom o malem delu”.

Obvozi avtobusov ...

14.30–15.30:
1: Celovška–Bleiweisova–Tržaška;
2, 11, 20: Slovenska–Gosposvetska–Bleiweisova–Aškerčeva–Zoisova; 3: Celovška–Bleiweisova–Aškerčeva–Zoisova; 6: Slovenska–Gosposvetska–Bleiweisova–Tržaška;
9 in 19: Slovenska–Gosposvetska–Bleiweisova–Aškerčeva–Barjanska;
14 in 23: Slovenska–Gosposvetska–Bleiweisova–Šubičeva–Prešernova;
27: Slovenska–Gosposvetska–Bleiweisova–Aškerčeva–Zoisova. Za liniji 14 in 23 obvoz velja do 17. ure.
... in zapore

Zapore
: Slovenska cesta od 14.30 do 15.30, Šubičeva ulica od 15. do 17. ure.

Demonstranti bodo z različnih lokacij po Ljubljani (glej zemljevid) ob 11.30 odpravili proti Prešernovemu trgu, od tam pa ob 14.30 pred državni zbor, kjer bodo ostali do 17. ure.

Na demonstracije pa bo po besedah Aleksandra Sprema, predsednika Dijaške organizacije Slovenije (Dos), prišlo vsaj šest tisoč dijakov. “Ukinitev brezplačnih dijaških obrokov je prvi razlog, ni pa glavni,” pravi.

Poslanci v državnem zboru bodo v torek opravili drugo branje novega zakona o šolski prehrani, ki predvideva, da bodo imeli popolno subvencijo le še socialno šibkejši dijaki – teh naj bi bilo okoli 40 odstotkov.

Preostali bodo od septembra za dijaške malice plačevali osem ali 16 evrov na mesec. Marca so dijaki zbrali več kot 22 tisoč podpisov proti spremembi zakona o šolski prehrani, ki je začel veljati pred dobrim letom in pol.

Ker jim vlade in ministrstva ni uspelo prepričati, da bi spremenili stališča, gredo na ulico, pravi Spremo.

Opravičen izostanek
“Ukinitvi brezplačnega obroka so sledili predvidena ukinitev štipendij za mladoletne dijake, predvidena ukinitev otroškega dodatka za polnoletne dijake in predlog zakona o malem delu. Na ulice gremo zaradi vseh teh razlogov,” poudarja predsednik Dosa.

Dijaki, ki ne bodo pri pouku, morajo to najaviti razredniku. V petih dneh bo Dos šolam poslal poimenski seznam s podpisi dijakov z demonstracij, kar bo opravičilo odsotnost od pouka.

Vladni podmladki proti
V podmladkih vladnih strank (Mladi forum Socialnih demokratov, Mlada liberalna demokracija in Zares Aktivni) za torek napovedujejo novinarsko konferenco, kjer bodo “spregovorili o zlorabi študentov in dijakov za uveljavljanje interesov študentskih funkcionarjev”.

Po mnenju Matica Vidica (Zares Aktivni) je Šos s svojo promocijo demonstracij agresiven, pri čemer omejuje razum študentov.

Jernej Vrtovec (Mlada Slovenija, podmladek NSi) študente in dijake podpira: “Od začetka se upiramo politiki Šosa in drugih organizacij, ker izkoriščajo sredstva študentov za lastne koristi. Toda na demonstracijah jih podpiramo, saj je predlog zakona o malem delu slab.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.