Slovenija
23 ogledov

V sredo spet o Ankaranu

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar verjame, da bo občina Ankaran ob sredine Žurnal24 main
Zakonodajni postopek. Na izredni seji znova poskus ustanavljanja nove občine.

Parlament. Državni zbor bo o zakonu o ustanovitvi občine Ankaran, ki so ga pripravili poslanci SLS, odločal na izredni seji v sredo prihodnji teden.

"Upam, da parlament ne bo nasedel ozkim interesom posameznikov ter da ne bo storil usodne in nepopravljive napake in ustanovil nove občine," je komentiral koprski župan Boris Popovič in ponovil, da bi bilo to škodljivo tako za občino kot državo v celoti. "Želimo si čimprejšnjih volitev, a te naj bodo razpisane v celoviti koprski občini," je dodal.

Seja bo pokazala, kdo od poslancev spoštuje ustavno sodišče.
Jakob Presečnik, vodja poslanske skupine SLS

Prvi poskus propadel
Državni zbor je sicer včeraj brez glasovanja ugotovil, da je zakonodajni postopek o vladnem predlogu o ustanovitvi občine Ankaran, ki je ostal brez členov, končan. Kot je povedal predsednik Pavel Gantar, pa so že vloženi podpisi za sklic izredne seje. Poleg poslancev stranke Zares so 23 potrebnih podpisov prispevali poslanci SLS, LDS in SD ter nepovezani poslanec Franc Žnidaršič.

Gantar bo presojal
Spomnimo, poslanci SLS so, potem ko na odboru za lokalno samoupravo členi vladnega zakona, s katerim bi ustanovili občino, niso bili potrjeni, vložili nov, enak zakon. Na pobudo Zaresa pa so poslanci zbrali podpise za izredno sejo.

Kot je dejal Gantar, bo moral, če se bo zgodba ponovila in poslanci kljub odločitvi ustavnega sodišča ne bodo potrdili ustanovitve ankaranske občine, tehtati dve ustavni pravici: za ustanovitev občine in pravico Koprčanov, da imajo volitve. O tem, kako ravnati v tem primeru, pa je po njegovem mnenju še prezgodaj govoriti. Gantar verjame, da bo občina Ankaran ob vnovičnem poskusu le ustanovljena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.