Slovenija
221 ogledov

V sredo starši v težavah

Mateja Kranjc Saša Despot
Varstvo. Le za najnujnejše primere ali še to ne. V šolah le hladna hrana ali nič. Nedorečeno. Kako bo z nadomeščanjem pouka in s plačilom programa v vrtcih, ki ga ne bo, še ne vedo.

Stavka. »Mnogi starši se srečujejo z velikimi težavami, kako v sredo organizirati varstvo za svoje otroke. Ne zdi se mi prav, da bodo osnovne šole in vrtce kar zaprli,« nam je povedal Marjan Kelvišar, predsednik sveta staršev na OŠ Bršljin v Novem mestu.

Večina staršev je včeraj iz vrtcev in šol prejela obvestila o stavki, pa tudi o tem, kako bo jutri poskrbljeno za varstvo otrok. »Kar zadeva vrtce, je bilo navodilo jasno, da naj poskrbijo za tiste najbolj problematične primere, da starši ne bodo imeli prevelikih težav. Za šole pa je bilo naše navodilo, naj bodo zaprte. A ker konec koncev ne stavkam jaz, temveč učiteljice in učitelji, so se ponekod odločili, da bodo zagotovili varstvo,« nam je povedal Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Le za najnujnejše

»Starši so večinoma na tekočem in vedo, da morajo sami poskrbeti za varstvo svojih otrok,« pravi Mateja Kranjc, učiteljica na OŠ Miška Kranjca v Ljubljani. Irena Hlača, vodja aktiva ravnateljic novomeških osnovnih šol, nam je povedala, da se o tem vsaka šola odloča po svoje: »Mi bomo za najnujnejše varstvo in tudi hrano, a ne toplo, poskrbeli.«

Dušan Merc, ravnatelj OŠ Prule, o sredinem dogajanju na šoli ni želel govoriti, češ, da bo takrat vse v rokah stavkovnega odbora in da kot ravnatelj pri tem nima besede. Je pa povedal, kaj o stavki misli osebno: »Je preuranjena in tudi asocialna. Sem proti njej.« Vida Zupančič iz stavkovnega odbora te šole pa je pojasnila, da bodo varstvo za nujne primere zagotovili, prehrane pa ne.

Varstvo na vseh koncih

Nemalo zavodov in društev v številnih krajih te dni obvešča, da lahko poskrbijo za varstvo otrok v času stavke. Nekateri bodo to počeli brezplačno in poskrbeli tudi za prehrano, drugje pa vas bo varstvo oz. prehrana stala od dva pa do 25 evrov.

Za sto otrok bo v Kinu Šiška skupaj z zavodom G-rega brezplačno poskrbel tudi Žurnal. Dogodek Šola brez šole bo poln športnih, plesnih, ustvarjalnih in novinarskih delavnic, ogledali pa si bodo tudi našo medijsko hišo.

O nadomeščanju še nič

O nadomeščanju med stavko izgubljenega pouka ravnatelji včeraj niso vedeli še nič. »Treba ga bo seveda nadoknaditi, nismo pa še nič rekli, na kakšen način,« je še povedala Hlačeva. »Če bodo za nadomeščanje izgubljenega pouka opravili na soboto, nam bodo s tem vzeli kos dragocenega časa, ko smo družine lahko skupaj,« meni Kelvišar.

Odgovora na vprašanje o tem, ali bodo starši morali izgubljeni dan v vrtcu plačati ali pa jim ga bodo na položnicah odšteli, v vrtcih še ne vedo. »Kako bomo obračunali dan stavke še ni znano, kakor tudi ne, kako bomo ta dan dobili plačan mi, ki bomo stavkali, in kako tisti izmed nas, ki bodo ta dan delali,« je povedala Majda Kušer Ambrožič iz novomeškega vrtca Ciciban.

Komentarjev 21
  • Lilly 18:42 17.april 2012.

    denar je...ni pa ga dovolj...tega se menda zavedate? ni ga 800 milijonov....sploh pa če je kriza in ljudje nimamo/-jo denarja, kaj pridobi NLB s prodajo stanovanj, ki jih nihče ne more kupiti? ;)

  • bobr 11:34 17.april 2012.

    Spoštovana mlada Lilly,denar je!Naprimer v obliki stanovanj, ki jih je Vegradu kreditirala NLB pa jih noče zarubiti in dati na trg.Denar je!V Slovenskih železnicah, kjer vsake 4 mesece zamenjajo direktorja in mu dajo več 10.000€ odpravnine!<br ...prikaži več />Denar je!Naša vojska v Afganistanu ni brezplačno!In še in še in še....

  • Lilly 07:25 17.april 2012.

    V Pogledih Slovenije je bilo lepo rečeno: "Sindikati se obnašajo kot da denar je, ampak jim ga nekdo ne da. Če denarja ni bilo včeraj, ga ni danes, ga tudi jutri ne bo." Poleg tega pa javnemu sektorju ni ...prikaži več hudega. Samo spomnimo se SCT, Vegrad... Tam delavci po 3, 4 mesece niso dobili (precej) nižjih plač, pa se nekako ne spomnim nobene stavke v zvezi s tem.Pa da ne bo kdo mislil...sem študentka iz povsem povprečne družine. Ukinili so mi otroški dodatek (ki je plačal marsikatero položnico), štipendijo, bratu so jo močno znižali. Ampak če ni denarja, ga ni. Pač požreš kakšno stvar, da lahko obdržiš drugo (npr. zastonj študij, dokaj brezplačno zdravstvo,...).