Slovenija
3858 ogledov

V statistično boljših regijah odprte knjižnice, muzeji in galerije

Knjižnica Žurnal24 main
V statistično slabših regijah možna brezstična izposoja vnaprej pripravljenega gradiva

Vlada je na današnji seji sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom. Od 23. januarja do 29. januarja 2021 tako ohranja v veljavi ukrepe iz sedaj veljavnega odloka, kot izjemo pa dodaja knjižnice, muzeje in galerije. Ti bodo odprti v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko, Gorenjski, Koroški, Obalno-kraški, Osrednjeslovenski, Podravski, Pomurski, Primorsko-notranjski, Savinjski in Zasavski.

V drugih regijah možna brezstična izposoja vnaprej pripravljenega gradiva

V ostalih statističnih regijah so možne storitve ponujanja dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino in izvajanje brezstične izposoje vnaprej pripravljenega knjižničnega gradiva, ki ga uporabniki prevzamejo na zunanjih prevzemnih mestih knjižnic v statističnih regijah Goriška, Jugovzhodna in Posavska.

Upoštevanje vseh ukrepov NIJZ in MZ

Delovanje knjižnic, muzejev in galerij v regijah z boljšo epidemiološko sliko je dovoljeno pod pogojem, da se zagotovi minimalen možen stik s končnimi uporabniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ in razkuževanje rok za končnega uporabnika pred vstopom in ob izstopu ter redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija prostorov. Upoštevajo se vsa higienska priporočila ministrstva za zdravje in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Ena oseba na 30 kvadratov

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja storitev knjižnic, muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, se omeji na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

Muzeji in galerije, ki so vpisani v razvid, s svojimi ustanovitelji uskladijo odpiralni čas ponujanja storitev neposredno končnim uporabnikom, pri čemer upoštevajo še druge okoliščine glede odpiranja. Pogoji za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino ostajajo enaki.

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:06 21.januar 2021.

    Kaj pa Cirkus SDS kdaj ga bodo zaprli ?