Slovenija
49 ogledov

V stečaj še dve hčerki

Alenka Gril, prokuristka Vegrad Inde in stečajna upraviteljica Vegrada. (Foto: G Žurnal24 main
Vegrad. Predlog za stečaj družbe Vegrad Inde vložen, sledil ji bo Montal.

“Stečaj Vegrada traja šele 14 dni, zato še ne moremo povedati, kaj bomo prodajali prednostno. Gre za zelo obsežen in zapleten stečaj,” je na naše vprašanje, ali so že znane podrobnosti stečajnega postopka, odgovorila stečajna upraviteljica Alenka Gril. Je pa potrdila, da je že vložila predlog za stečaj hčerinske družbe Vegrad Inde, nekdaj invalidskega podjetja, ki pa je status izgubilo, zato sklep vlade ni bil potreben. “Preostale družbe še proučujemo,” pa je odgovorila na vprašanje, ali bo predlog za stečaj vložen tudi za podjetje Montal, kar smo izvedeli iz neuradnih virov.

Še 200 ljudi brez dela
“V Vegradu Inde je približno 140 zaposlenih,” je dejala Grilova in dodala, da trenutno poslujeta le še dve Vegradovi hčerinski podjetji, in sicer Vemont ter Projektivni biro.

“Nič ne vem o stečaju Montala,” je na naše vprašanje, ali informacija drži, dejal nekdanji prvi mož tega podjetja Bogdan Košenina. Gre za podjetje s sedežem v Šoštanju, ki zaposluje okoli 70 ljudi. Ti so, ker ni dela, na plačanem dopustu. Je pa Košenina potrdil, da imajo težave z insolventnostjo, saj so bili preveč vezani na Vegrad. “Obrat bi še lahko uspešno delal, saj povpraševanje je, a bi nujno potrebovali zagonski kapital in zaupanje dobaviteljev, ki pa je zapravljeno,” meni.

Večina v Vegrad Inde
Kot nam je povedal sindikalist Srečko Čater, naj bi matičnemu podjetju Vegrad v stečaju samo Inde dolgoval prek 4,5 milijona evrov iz naslova neizplačanih plač. “Dejansko so vse storitve za Vegrad opravljali zaposleni v Vegradu Inde. Skoraj celotna uprava in vso knjigovodstvo sta bila v tem in ne v Vegradu, zato toliko bolj preseneča, čemu jim delovna inšpekcija že zdavnaj ni odvzela statusa invalidskega podjetja, saj zanj že dolgo niso izpolnjevali pogojev,” pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.