Slovenija
121 ogledov

V štirih letih izrečena ena pravnomočna sodba

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, placevanje, foto: Bostjan T Boštjan Tacol
Od maja leta 2012, ko je začel veljati zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, so bile vložene tožbe zoper 30 fizičnih in sedem pravnih oseb v skupni vrednosti nekaj več kot 22 milijonov evrov. Izrečena je bila ena pravnomočna razsodba, dva postopka sta bila prekinjena zaradi presoje ustavnosti zakona.

"Do današnjega dne je bilo o dveh tožbah odločeno s sodbo, pri čemer skupna vrednost dosojenega zneska znaša 1.998.169,33 evrov," pojasnjujejo na specializiranem državnem sodišču. "V obeh primerih je Republika Slovenija uspela s pretežnim delom svojega tožbenega zahtevka."

Dve razsodbi, ena pravnomočna

V prvem primeru, ki je pravnomočno razsojen, sodba pa je bila posredovana v izvršitev FURS, je sodišče eni fizični osebi odvzelo oziroma naložilo v plačilo premoženje v vrednosti 309.559,77 evrov, v višini 22.882,14 evrov pa je tožbeni zahtevek zavrnilo. "Odvzeto premoženje sestavljajo gotovina in premičnine," pojasnjujejo pri specializiranem državnem tožilstvu. 

Gre za primer Portorožana Andreja Lapornika, ki je zaradi preprodaje prepovedanih drog dobil tudi zaporno kazen. Sodišče mu je že v kazenskem postopku odvzelo za 62.372 evrov premičnega premoženja, ki je, s pravnomočno sodbo postalo last države. 

Furs ne more prodati nakita

"FURS na podlagi pravnomočne sodbe, izdane ob upoštevanju določb ZOPNI, vodi postopek prodaje naslednjih premičnin: tri verižice iz rumenega zlata in dve zapestnici iz belega zlata z briljanti," pojasnjuje Stojan Glavač s Finančne uprave. 

Dodaja, da sta bila v letu 2015 izvedena dva poskusa prodaje z zbiranjem ponudb, v maju in septembru, ki sta bila oba neuspešna, saj nihče ni bil pripravljen plačati izklicne cene. 

Javna dražba verižic | Avtor: FURS FURS
V letošnjem letu je bil začet postopek prodaje na javni dražbi. "Prva javna dražba je bila izvedena 21. aprila, nakit pa ni bil prodan zaradi neplačila kupnine s strani edinega dražitelja," pojasnjuje Glavač. "Nova javna dražba, na kateri se bo nakit prodajal po izklicni ceni 4.000 evrov, je razpisana za 22. september."

Na Finančni upravi pojasnjujejo še, da je po zakonu FURS pristojen le za hrambo in upravljanje odvzetih premičnin, ne pa tudi ostalega premoženja. "Za upravljanje z gotovino je pristojno Ministrstvo za finance," pojasnjujejo pri Furs.

Nepravnomočno odvzeli za dober milijon in pol

Drug primer se nanaša na Mariborčana Aleša Bračka ter njegovi podjetji Legitimus in Novota, a zadeva še ni pravnomočna, saj sodišče druge stopnje še ni odločilo o pritožbah zoper prvostopno sodbo. "Sodišče je dvema pravnima in eni fizični osebi odvzelo premoženje v vrednosti 1.688.609,56 evrov, v višini 31.568,05 evrov pa je tožbeni zahtevek zavrnilo," pojasnjujejo pri Specializiranem državnem tožilstvu. "Odvzeto premoženje sestavljajo nepremičnine in osnovna sredstva pravnih oseb."

Specializirano državno tožilstvo RS je sicer na podlagi zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora do danes vložilo 14 tožb. "Tožbe so vložene zoper 30 fizičnih in sedem pravnih oseb, skupna vrednost tožbenih zahtevkov znaša 22.098.540,01 evrov," pojasnujejo pri specializiranem državnem tožilstvu. 

Čakajo na ustavno presojo

Razen omenjenih dveh sodišče o vloženih tožbah še ni odločilo. "So pa pravdni postopki v teku, pri čemer je bil v dveh primerih pravdni postopek prekinjen zaradi vložitve zahtev za oceno 
ustavnosti na Ustavno sodišče RS," pojasnjujejo na tožilstvu. "Do današnjega dne z odločitvijo Ustavnega sodišča še nismo bili seznanjeni. Vse vložene tožbe s strani SDT so bile sprejete v obravnavo, pri nobeni vloženi tožbi ni bilo zavrženja tožbe s strani sodišča."

Dodajajo, da je bilo doslej skupno odrejenih 29 finančnih preiskav zoper 114 fizičnih oseb in 76 pravnih oseb, od tega na Specializiranem državnem tožilstvu 19 finančnih preiskav zoper 86 fizičnih in 75 pravnih oseb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • jakec1575 23:50 13.september 2016.

    hahahaha. in potem naj se kdo verjame, da mafijski prijemi niso integrirani v sistem. mafijski prijem se imenuje naše pleme posvečenih. Kaj pa je to drugega kot mafija. rdeča, zelena, črna, rumena. ironija je, da je vse legalno, ker so ...prikaži več pravne praznine dovolj velike.

  • valerijakregar 22:22 13.september 2016.

    oĆitno so naši " bojevniki " uspešno dokazali od kje jim večmiljonsko premoženje , da zadeva stoji, stoji, stoji...................PODEN OD SODSTVA !!!!!!!!!!!!!

  • Avatar Džoser
    Džoser 14:35 13.september 2016.

    Seveda vrana vrani oči ne izkljuje.Če želiš nekomu od naših tajkunov in kvazi politikov zaseči neopravičeno pridobljeno (ukradeno-lastninjeno) imetje, moraš imeti na laseh manj masla kot oni.Zakaj Janezu Janši ne zaplenijo nič,ker ima najmanj masla na laseh kot ostali?Saj je skoraj plešast.