Slovenija
27 ogledov

V stiski je vse več ljudi

Stajerska 10.12.10, paket, rdeci kriz, humanitarno, foto: gregor katic Gregor Katič
Število upravičencev do socialne pomoči narašča. Deložacije in blokirani računi so stalnica.

Zaradi krize se je močno povečalo število vlagateljev prošenj za socialno pomoč, pravijo na Centru za socialno delo (CSD) Maribor, kjer ugotavljajo, da so septembra obravnavali več kot 5.500 prejemnikov, 600 več kot isti mesec lani.

"Glede na razmere do konca leta pričakujemo še več dodatnih vlog. Ljudje so se najprej na nas obračali, ker niso mogli kupiti šolskih potrebščin, zdaj ne morejo plačevati računov za ogrevanje, elektriko in plin. Veliko je tudi napovedanih deložacij," razlaga Jadranka Tkalec s CSD Maribor.

Vse več je izvršb

Upravičenci ali vlagatelji za socialno pomoč niso le brezposelni, ampak tudi zaposleni in upokojenci, ki ne zmorejo poravnati obveznosti in se ne morejo prebiti skozi mesec, saj njihovi prihodki ne zadoščajo več za preživetje. Vse več je tudi prejemnikov socialne pomoči, ki imajo blokirane transakcijske račune. Na CSD jim pomagajo tudi z enkratnimi denarnimi pomočmi, ki so po zakonu mogoče dvakrat na leto.

Možnost v javnih delih

Štajerci poskušajo težave z vse večjo brezposelnostjo reševati z javnimi deli. Letos ima mariborski zavod za zaposlovanje v ta namen na voljo slabih šest milijonov evrov, prihodnje leto bi se lahko vsota podvojila. "Trenutno je v javna dela vključenih 760 ljudi, skupaj z mariborsko občino pa smo letos prvič javna dela odprli tudi za odpuščene zaradi stečaja; do konca leta naj bi bilo vanje vključenih 91 ljudi," razlaga Mojca Kosi. Mariborska občina je za javna dela zagotovila 390 tisočakov; vključenih je 16 ljudi.

Druga možnost so samozaposlitve in zanimanje zanje se povečuje, razlaga Kosijeva. "V prvega pol leta se je za to možnost odločilo okoli 250 ljudi in so prejeli subvencije v višini 4.500 evrov. Od avgusta se je program spremenil, višjo subvencijo v višini pet tisoč evrov pa jih je za zdaj prejelo 65," dodaja. Tudi občina sofinancira stroške samozaposlitve, letos v višini 2.400 evrov, se pa subvenciji občine in zavoda ne izključujeta.

Komentarjev 5
  • privat 23:12 26.oktober 2013.

    ti strici niso ne levi in ne desni!! To so samo...ravbarji!

  • dragec 12:54 21.oktober 2013.

    In MORS kupuje 600 čelad. Verjetno bodo služile kot posode za prehranjevanje (kaj bo pa notri???)

  • dragec 12:51 21.oktober 2013.

    ti strici so levi in desni, to si pozabil napisati!