Slovenija
61 ogledov

V Stožicah pol milijona minusa

Garaža v Stožicah Boštjan Tacol
P+R. Februarja je v Stožicah parkiralo 872 vozil, na Dolgem mostu pa 6.394.

"Izkušnje kažejo, da uporabniki potrebujejo kar nekaj časa, da spremenijo svoje navade in začnejo uporabljati novo parkirišče. Tudi na Dolgem mostu je kar nekaj časa samevalo, zdaj pa je polno zasedeno," o praznem parkirišču P+R v Stožicah pravijo na Mestni občini Ljubljana (MOL), čeprav podatki kažejo drugače. Na P+R na Dolgem mostu je v prvem letu (leta 2002) parkiralo skoraj 42 tisoč vozil, v Stožicah lani 14.500. Pa še med te so poleg uporabnikov P+R všteti tisti, ki le parkirajo v garaži, in bližnji stanovalci, ki imajo dovolilnice. Ob tem je v Stožicah na voljo 1.220 parkirnih prostorov, na Dolgem mostu pa le 270. Je pa res, da je na slednjem P+R pol cenejši.

Parkirišče na Dolgem mostu | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Najemnina 235 tisočakov

Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) upravljajo obe parkirišči. S P+R na Dolgem mostu so imeli lani devet tisoč evrov izgube, s Stožicami kar 490 tisoč evrov. Javno podjetje mora namreč za Stožice plačevati poslovni najem v višini 235 tisoč evrov na leto, za Dolgi most pa ne. Najemnino mora plačevati v višini obračunane amortizacije za infrastrukturne objekte, pojasnjujejo v LPT in dodajajo, da amortizacije za zemljišča ni.

Polna, ko bodo trgovine

"Verjamemo, da bo parkirna hiša v Stožicah polno zasedena, ko bo urejen tudi trgovski del," so optimistični na MOL. Ker P+R pod športnim parkom ni zaživel, bodo na LPT "pripravili predlog namestitve dopolnilne signalizacije in usmerjevalnih tabel za vodenje prometa do P+R Stožice na širšem območju krožišča Tomačevo", Ljubljanski potniški promet pa pripravlja predlog izboljšave povezave parkirišča P+R z mestnim središčem z avtobusnima linijama 20 in 13. O znižanju cene, kot kaže, ne razmišljajo.

Na MOL za letos predvidevajo širitev P+R na Dolgem mostu: "Pripravljena je idejna zasnova širitve parkirišča z 270 na okvirno 500 parkirnih prostorov."

Komentarjev 5
  • nostradamus 09:44 18.marec 2012.

    investitorji niso nori le gdo bo v tej recesiji ulagal v trgovske centre ko narod komaj shaja iz meseca v mesec projekt stozice - paradni konj g.jankovica je pac le se en zgresen projekt bi bilo za ljubljano bolje ...prikaži več in CENEJE ce bi pececnik z svojim denarjem in brez kreditov obnovil bezigrajski stadion a kot vemo je bila prioriteta stozice na kak nacin tudi vemo za denar ki je bil vlozen v stozice bi lahko zgradili popolnoma novo tovarno ki bi nudila delo mnogim brezposelnim in to bi bil projekt ki bi ga z veseljem podprla vecina drzavljanov

  • Darko 13:27 17.marec 2012.

    ja sam bog bo pomagal in bo vsak dan poslal točo da bodo parkirišča polna, jao kere buče gospa / gospodična Barbara

  • Darko 13:26 17.marec 2012.

    Po moje bo zoki zdaj janšo žical za denar, da konča ta trgovski del. ME PA MOĆNO ZANIMA ALI JE mišković - delta PLAČAL ZATO, KER JE ODSTOPIL OD POGODBE:bleferji vseh držav združite se in lažite še naprej ...prikaži več kako ste socialni ko iz žepov ljudi pobirate zadnje cente