Slovenija
33 ogledov

V strahu, da bodo ob predor

Gneča skozi Črnomelj Jerca Božič Kranjec
Ceste. Črnomelj bo dobil obvoznico, predor tretje osi pod Gorjanci v zraku.

Predora pod Gorjanci, ki ga predvideva državni prostorski načrt (DPN) za tretjo razvojno os, naj ne bi bilo, je povedala Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, a poudarila, da gre za neuradne informacije.

Brez predora je nočejo

Tretja os mora ostati takšna, kot je zastavljeno, torej s predorom, je prepričana Čemas Stjepanovičeva. "Trenutno imamo tri cestne povezave z Dolenjsko in še četrte, enako ovinkaste, res ne potrebujemo," je dodal Darko Zevnik, župan Občine Metlika. Polona Kambič, njuna semiška kolegica, pa je poudarila, da je namen predora ravno premostitev nadmorske višine Gorjancev, da bi se izognili zimskim zastojem zaradi snega.

Ficko zanikal govorice

Gregor Ficko, direktor Direkcije RS za ceste (DRSC), je dejal, da o teh govoricah ne ve nič. "DPN je sprejet in za nas je, kar se tiče načrta, zgodba končana; zdaj smo v fazi naročanja parcelacij in pripravljamo razpis za izvajalce odkupov zemljišč," je še povedal Ficko. Finančne konstrukcije krepkih 800 milijonov evrov vredna naložba tretje razvojne osi še nima, a to je naloga, ki po Fickovih besedah presega pristojnosti DRSC; lotiti se je bo morala vlada.

Sicer pa je Ficko včeraj z Marjanom Pezdircem, direktorjem CGP, in Čemas Stjepanovičevo podpisal pogodbo za gradnjo druge faze črnomaljske obvoznice. Gre za dober kilometer ceste z mostom čez Dobličico, kolesarsko stezo in pločnikom. Graditi bodo začeli junija, dokončali pa naj bi jo do konca prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.