Slovenija
22 ogledov

V strogi tajnosti o Alenki Bratušek

združena levica Anže Petkovšek
Poslanci so sejo o domnevni koruptivnosti nekdanje predsednice vlade začeli v tretjem poskusu.

Poslanci mandatno-volilne komisije (MVK) državnega zbora so za tesno zaprtimi vrati več ur razpravljali o domnevno koruptivnem izboru nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek za kandidatko za evropsko komisarko.

Člani MVK o tem razpravljajo na zahtevo opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS). Prvič pa so se poslanci sestali že v začetku oktobra, a so tedaj sejo po le nekaj minutah zaključili, saj je predsednik MVK Mitja Horvat ocenil, da SDS zahteve ni podprla ustrezno oziroma z zahtevanim gradivom. Sejo so potem poskušali spet začeti le nekaj dni zatem, a so jo tudi tedaj morali preložiti zaradi odsotnosti nekaterih vabljenih na sejo.

Bratuškovo so medtem, po polomu na zaslišanju, poslanci Evropskega parlamenta ocenili kot popolnoma neprimerno kandidatko za komisarko, zato je od kandidature odstopila sama.

Nimate magnetograma!

Na današnji seji pa so se poslanci najprej dobro uro porabili za pregovarjali o tem, ali MVK sploh lahko obravnava domnevni sum korupcije pri kandidaturi Bratuškove. Jani Möderndorfer iz Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) opozarja, da "komisija nima podlage za javno razpravo o tem vprašanju, saj nima dostopa do dotičnega magnetograma seje vlade". Poslanci kljub temu seje MVK niso želeli prekiniti.

Medtem ko so člani MVK, zlasti iz vrst politične opozicij, vztrajali, da bi bila ponovna prekinitev seje nesprejemljiva, so koalicijski poslanci prepričani, da "so za ugotavljanje odgovornosti Bratuškove pristojne druge institucije," kot poudarja poslanec Socialnih demokratov (SD) Matjaž Han.

V nadaljevanju zaprte seje sta se pred poslanci soočila Bratuškova in predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec, ki proti Bratuškovi vodi postopek zaradi domnevnih kršitev pri njeni kandidaturi.

Zakaj ni Cerarja?

Predsednik MVK Horvat je na sejo vabil tudi predsednika vlade Mira Cerarja, ki pa se je opravičil, saj na sejo ne more zaradi drugih službenih obveznosti. V SDS so nad tem razočarani, saj od Horvata pričakujejo, da bo zagotovil Cerarjevo prisotnost.
 

SDS Horvatu konkretno očitajo, da ne želi javne poslanske razprave o domnevnih kršitvah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije Bratuškove. Posredovanja magnetograma seje vlade, na kateri so Bratuškovo določili za kandidatko, pa ni odobril trenutni predsednik vlade Cerar.

Konec skrivnosti!

Vlada pa se očitno razkritju vsebine tega magnetograma zdaj ne bo več mogla nikakor izogniti. Kot poroča POP TV,  so namreč objavo posnetka te seje odredili v uradu Informacijske pooblaščenke. Cerarjeva vlada mora v 31 dneh javnosti razkriti magnetogram seje, na kateri je vlada potrjevala kandidate za evropskega komisarja iz Slovenije.

Odločba pooblaščenke od vlade zahteva najprej umik oznake interno in nato posredovanje magnetograma javnosti. Pooblaščenko naj bi pri zmotilo predvsem, da je magnetogram nastal 31. julija, ko je bila seja, pri čemer pa so šele 12. avgusta na vladi odločili, da magnetogram vsebuje preveč zaupnih podatkov.

Pooblaščenka je prepričana, da tudi ni skrbi, da bi razkritje magnetograma imelo kakšne konkretne škodljive posledice za varnost države ali za njene politične ali gospodarske koristi. 

KPK je sicer vlado že dvakrat doslej pozvala naj z magnetograma seje umakne oznako tajno. Poziv so najprej neuspešno naslovili na vlado Alenke Bratušek, pozneje pa še na Cerarjevo vlado.

 

Komentarjev 2
  • miror 00:26 17.november 2014.

    Vrana vrani ne izkljuje oči. Glede na to, da je AB z likvidacijo Probanke in Factor banke rešila izbrane dolžnike pred nepoplačanimi dolgovi in pred javno objavo njihovih imen, ni pričakovati kakšnih dramatičnih rezultatov. To se vidi že po tem, ...prikaži več da razprava poteka tajno. To je etika in morala te naše politike.

  • valerijakregar 20:55 21.oktober 2014.

    si ne predstavljam, kako bi lahko samokandidatura ene kure lahko imela kakšne konkretne škodljive posledice za varnost države, še manj pa za njene politične in gospodarske posledice !je pa "posrala" celo državo !to pa ja.