Slovenija
186 ogledov

V Sveti Trojici župan in direktor občinske uprave prilagodila razpis

Šolski avtobus PPP Novo mesto
Župan Svete Trojice ter direktor občinske uprave sta v razpis za javni prevoz otrok najprej vključila pogoje, ki jih je izponjeval "njun" ponudnik, nato predčasno odprla ponudbo konkurence in svojemu favoritu namignila, kako naj prilagodi razpis, da bo dobil posel, vreden 180 tisoč evrov.

Mariborski kriminalisti so ovadili dva vidnejša predstavnika lokalne skupnosti. Po podatkih Večera gre za Občino Sveta Trojica, ovadena naj bi bila župan in direktor občinske uprave - Darko Fras in Srečko Aleksander Padovnik. Pridobila naj bi za skoraj 180 tisoč evrov protipremoženjske koristi.

Mariborski kriminalisti so, po tem, ko so pretekli teden zaključili preiskavo s področja gospodarske kriminalitete na  pristojno Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali ovadbo zoper dva vidnejša predstavnika ene od lokalnih  skupnosti  na  območju Policijske uprave Maribor in dve odgovorni osebi  gospodarske  družbe,  ki  ima  prav tako sedež na območju Policijske uprave  Maribor, je sporočil Miran Šadl in PU Maribor. 

Sumijo jih zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in sostorilstva pri tem kaznivem dejanju ter kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva.

V razpisu vpisala merilo, ki ga je izpolnjeval njun ponudnik

Osumljena župan Svete Trojice in direktor občinske uprave Darko Fras in Srečko Aleksander Padovnik sta  v poletnih mesecih leta 2014 pri postopku javnega  naročila  izvedbe  avtobusnih prevozov otrok javni razpis izvedla tako, da sta v razpisno  dokumentacijo  vpisala eno izmed meril za izbiro ponudnika, ki je neprimerna za dejavnost avtobusnih prevozov oziroma za katero sta vedela, da jo izpolnjuje  že  vnaprej določen oziroma njun "favorizirani" ponudnik. Ta je bil  na  koncu  razpisnega  postopka izbran tudi kot najugodnejši ponudnik.

Ponudba konkurenta je bila ugodnejša

Kriminalisti so ugotovili, da je bila ponudbena ovojnica konkurenčnega ponudnika odprta pred uradnim  in javnim odpiranjem ponudb na občini. Tako sta bila osumljena bila že pred javnim odpiranjem natančno  seznanjena  s  konkurenčno ponudbo, ki je bila znatno ugodnejša od tiste, ki sta jo osumljena favorizirala.

Favorizirani ponudnik prilagodil ponudbo

Po tem, ko sta se  že  pred  postopkom  javnega  odpiranja  ponudb  seznanila s tem, da je konkurenčna   ponudba   ugodnejša   od   ponudbe   njunega  "favoriziranega ponudnika",  je  tudi  favorizirani  ponudnik  po  njunih navodilih ponudbo sproti  prilagajal  kot najugodnejšo, prav tako je bil po uradnem odpiranju ponudb zamenjan del ponudbene dokumentacije oziroma dopisovanje.

Z zlorabo uradnega položaja naj bi Fras in Padovnik osumljencema, odgovornima osebama gospodarske družbe, pridobila 179.550 evrov protipravne premoženjske koristi. Za zlorabo uradnega položaja je  zagrožena kazen od enega do osem let zapora, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva pa zapor do treh let.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • dragec 21:25 23.junij 2015.

    Občinska posla po SLO

  • Ferluci 18:41 23.junij 2015.

    Nakup avtomobila predsednika: "Najbolj zanimiv predsednikov pogoj pa je bil, da mora imeti avtomobil obveznega asistenta za bočni veter.." Me zanima, če bo kdo tudi ovaden za očitno prilagojen razpis za avtomobil za potrebe predsedstva!

  • izRODEk 18:23 23.junij 2015.

    Še en "poštenjak" iz vrst SLS-a.