Slovenija
13765 ogledov

V Svobodi vre, Golob naj bi pozval Klakočar Zupančič k odstopu

Urška Klakočar Zupančič Anže Petkovšek
Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je podpredsednico stranke Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu z mesta predsednice državnega zbora, poroča N1, ki se sklicuje na zanesljive informacije.

Poziv k odstopu naj bi se zgodil na seji poslanske skupine Svobode minuli četrtek, kjer naj bi bi prišlo do burne razprave o aktualnem dogajanju. Eden od poslancev je menil, da podpredsednica stranke in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič prevečkrat ravna po svoje. Urška Klakočar Zupančič namreč ni podprla Golobovega predloga za razrešitev ministrice za kmetijstvo Irene Šinko. Pri glasovanju se je vzdržala.

Poslanec je zato menil, da bi morala odstopiti, ob burni razpravi enako pričakovanje izrazil tudi Robert Golob, poroča N1.

Poslanci Goloba niso podprli

Poslanci so se sicer strinjali, da soliranje morda res ni najboljše, vendar naj bi se pa večina poslanske skupine vendarle postavila na stran Klakočar Zupančič in menila, da ne bi smela odstopiti. Opozorili so na posledice tega odhoda za stranko, ki bi ji lahko ponovno močno padla podpora. Hkrati so ocenili, da takšen način obračunavanja z ljudmi ni dopusten. Klakočar Zupančič naj bi ob tem pozivu k odstopu zgolj odvrnila, da bo svojo odločitev še sporočila.

Odločitev naj bi predsednica DZ sporočila na današnji seji poslanske skupine, po informacijah N1 pa ne namerava odstopiti. Novinarjem v državnem zboru je dejala, da ne ve, ali se bo popoldanske seje poslanske skupine sploh udeležila. Sejo poslanske skupine je po zadnjih informacijah predčasno zapustila, Golob pa naj bi se z njom pogovoril še pred sejo sveta stranke. 

Na današnji seji poslanske skupine naj bi začeli tudi postopke za evidentiranje kandidatov za evropske volitve. Stranko sicer trenutno v Bruslju zastopata evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, sicer nekdanja člana LMŠ. Oba evroposlanca sta že izrazila pripravljenost na vnovično kandidaturo.  

Na današnji seji poslanske skupine bi lahko načeli tudi pogovore o manjšanju števila resorjev na kar je nedavno namignil Golob. 

"Potrebna je sprememba ustave, o ministrih naj odloča premier"

Če bi se Svoboda odločila za njeno razrešitev, se mora pod predlog podpisati najmanj deset poslank in poslancev. Glasovanje o razrešitvi je tajno, za uspeh pa predlagatelji potrebujejo 46 glasov. V koaliciji jih ima Svoboda vključno z glasom Urške Klakočar Zupančič 41, SD sedem in Levica pet.

"Težko se izrekam o tem, kakšen je odnos med premierjem in ministrico za kmetijstvo. Ni me zraven. Vem samo eno. Ministrica za kmetijstvo je, vsaj kar se tiče kabineta predsednice državnega zbora, sodelovala odlično," je ob obrazložitvi svojega glasu pri glasovanju o odstopu Šinko povedala Klakočar Zupančič.  Dodala je, da je bila Šinko kot edina ministrica ves čas prisotna na posvetu za boljšo prihodnost živali. Ob tem se je predsednica DZ zavzela za spremembo ustave, ki bi omogočala, da je premier tisti, ki imenuje in razrešuje ministre, ne pa DZ. Poleg nje se je glasovanja vzdržala še ena poslanka koalicije, Tatjana Greif iz Levice.

V Svobodi vre

Nedavno se je z ministrskega stola moral posloviti minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki mu je Golob v javnosti izrekal podporo, nato pa mu je v pisarno prinesel že spisano odstopno izjavo. K odhodu sta bila prisiljena tudi minister za naravne vire Uroš Brežan in kmetijska ministrica Irena Šinko. Za Gibanje Svoboda se burni časi nadaljujejo, eden od razlogov je razpis obrambnega ministrstva za snemanje vojaškega resničnostnega šova. Poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc je ob tem ministra Marjana Šarca pozvala k odstopu. Dodatno je olja na ogenj prililo včerajšnje pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ o političnih pritiskih premierja nanjo v času ministrovanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 100
  • Kmodri 15:57 24.oktober 2023.

    Kura spada v kurnik! A ja saj res, sedaj je v javni hiši!!

  • Toma 11:16 24.oktober 2023.

    Poslednji ples! Jih že božjast meče po tleh ;-)

  • Kmodri 10:57 24.oktober 2023.

    Kla, kla, na tla!