Slovenija
60 ogledov

V tajnosti pripravljajo holding

Alojz Muhič Jerca Božič
Mestna občina NM. Ne komentirajo, ali ga bo vodila županova hči; zanikajo, da gre za maščevanje direktorju.

“Da, razmišljamo o ustanovitvi poslovnega subjekta, ki bi se ukvarjal z investicijami v javno infrastrukturo,” priznavajo na Mestni občini Novo mesto (MONM). V holding naj bi povezali različna občinska podjetja.

Cilj ni centralno upravljanje

MONM naj bi ustanovila holding za vodenje investicij na področju “komunale, ravnanja z odpadki, cestnega gospodarstva, izobraževanja in športa”. Ključne prednosti vidijo v več sredstvih za investicije in njihovem kakovostnejšem vodenju. Ne želijo razkriti, katera podjetja bi združili, a tja naj ne bi prišla vsa, ker imajo obstoječa predvsem upravljalsko funkcijo. “Investicije v javno infrastrukturo pa so naloga lokalne skupnosti,” pravijo. Ker občina že zdaj odloča o investicijah, direktor Komunale Rafko Križman v holdingu ne vidi smisla.

Križman morda kandidat

Neuradno naj bi bil v ozadju ustanavljanja holdinga nesporazum med vodstvom MONM in Križmanom, ki je bil član županove Zveze za Dolenjsko, nato pa je prestopil v Pozitivno Slovenijo. Križman tega ne komentira, a je potrdil, da razmišlja o županski kandidaturi. Na MONM povezavo zanikajo: “Ne gre za nikakršna nesoglasja z direktorjem Komunale, saj z njim MONM sodeluje korektno. Naš edini cilj je iskanje najracionalnejših oblik in načina dela.” Zaradi holdinga naj ne bi zaposlovali novih ljudi, temveč bi jih le prerazporejali, a o številu ne želijo govoriti. Neuradno naj bi ga vodila županova hči Alenka Muhič, ki je zdaj na čelu urada za razvoj in investicije. Tega na MONM niso ne potrdili ne zanikali, saj so dejali le, da bo “direktor družbe izbran v skladu z veljavno zakonodajo”.

Hudoklin: To je sramota

“O holdingu slišim prvič,” je bil presenečen straški župan Alojz Knafelj. “Sramota je, da za to župani izvemo prek medijev,” pa je razburjen šentjernejski župan Franc Hudoklin. Meni, da bi ustanovitvi sledil izstop drugih občin iz lastništva Komunale, saj bi naredile lastne obrate. “Upam, da bo novomeško vodstvo dovolj zrelo, da ne bodo povzročili novega zapleta na Dolenjskem,” dodaja.


Komentarjev 2
  • vico 11:38 26.november 2012.

    sej je ta muhic tko in tko prevec skorumpiran

  • feferon 16:26 25.november 2012.

    Če ni sam spodoben ,da razmišlja o napredku, naj da prostor drugemu.