Slovenija
26154 ogledov

"V takem primeru nas čaka katastrofa, zrušenje zdravstvenega sistema"

Testiranje covid test Profimedia
Epidemiji ne smemo pustiti prosto pot, saj nas v tem primeru ne čaka nič dobrega, opozarja vodja oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki dr. Matjaž Jereb.

Število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo na navadnih in intenzivnih oddelkih, narašča. Vodja oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki dr. Matjaž Jereb opozarja, da smo kljub nekoliko boljšim podatkom v zadnjem tednu daleč od tega, da bi lahko bili brezskrbni. Konec meseca lahko pričakujemo, 350 do 400 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na navadnih postelja in do 130 ali 140 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na oddelkih za intenzivno zdravljenje.

Pritisk na bolnišnice pomeni, da je treba povečevati število postelj za covidne bolnike, vendar je treba zagotoviti tudi osebje. To pa lahko storijo le tako, da se zmanjšuje obseg dela na necovidnih oddelkih, kar posledično pomeni škodo za bolnike, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, operativne posege, pregled v ambulanti zaradi drugih bolezni, pa niso okuženi s covidom in so lahko tudi cepljeni.

V UKC Ljubljana imajo trenutno na navadnih oddelkih hospitaliziranih 89 bolnikov, s povprečno starostjo 67 let. Sedemintrideset bolnikov je hospitaliziranih na intenzivnih oddelkih, njihova povprečna starost je 60 let. Eden od razlogov za nižjo starost na intenzivnih oddelkih je tudi ta, da so mlajše generacije slabše precepljene. Najmlajši bolnik na navadnem oddelku v UKC LJ je trenutno star 41 let, na intenzivnem oddelku 26 let. Nobeden od omenjenih dveh ni bil cepljen.

"V tem trenutku je porast novih primerov in porast števila bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo na intenzivnih oddelkih nekoliko manj strm. Če se bo tak trend nadaljeval, prej kot v treh tednih, mesecu dni ni pričakovati strmega upada števila bolnikov, ki bodo potrebovali obravnavo predvsem na intenzivnih oddelkih," meni dr. Jereb.

Proti koncu nosečnosti lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko

»Nasvet nosečnicam je, da se cepijo. Danes imamo v UKC Ljubljana hospitalizirani dve porodnici s covidom-10, nimam pa podatka, da bi bile hospitalizirane tudi nosečnice s covidom, na infekcijski kliniki jih ni. Dejstvo pa je, da imamo kar nekaj podatkov iz lastnih izkušenj in iz literature, da pri nosečnicah lahko proti koncu nosečnosti bolezen poteka s težjo klinično sliko. Mi smo imeli nekaj nosečnic tudi na oddelku za intenzivno zdravljenje. Kot veste, je ena po porodu žal tudi umrla,« je povedal dr. Jereb.  

Višje kot v drugem valu ne morejo

Kapacitete širijo v zadnjih 3 tednih. V UKC LJ imajo pripravljenih 100 postelj za covidne navadne bolnike in 45 za covidne intenzivne bolnike. Načrt za povečevanje števila postelj imajo, a bo to šlo na račun ostalih dejavnosti in ostalih necovidnih oddelkov, od kjer lahko dobijo kader. "Višje, kot smo šli na vrhu drugega vala novembra lani, ko smo imeli na navadnih oddelkih UKC LJ hospitaliziranih 350 navadnih bolnikov s covidom, od teg 69 na intenzivnih oddelkih, pa tudi zdaj v 4. valu verjetno ne moremo iti. Na ta nivo postavljam naše omejitve," je napovedal dr. Jereb.

Matjaž Jereb | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA

Hospitalizirani so tudi cepljeni posamezniki. V Sloveniji je danes na navadnih oddelkih 72 odstotkov necepljenih bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 84 odstotkov necepljenih bolnikov. Absolutno prevladujejo necepljeni posamezniki. Med cepljenimi hospitaliziranimi bolniki so starejši bolniki s številnimi kroničnimi boleznimi, prevladujejo pa bolniki s hudo imunsko pomanjkljivostjo, pri katerih že sicer na nobeno cepivo ne pričakujejo zanesljivega odgovora in zaščite.

"Nihče pred covidom-19 ni absolutno varen."

dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki

Vemo, da nobeno od cepiv ni stoodstotno učinkovito, a tako izkušnje slovenskih zdravnikov kot podatki iz objavljenih raziskav potrjujejo, da s cepivom »pomembno vplivamo na verjetnost ali bo posameznik potreboval bolnišnično obravnavo, pomembno zmanjšamo odstotek bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivnih oddelkih«.  

"Če ste cepljeni, je manjša verjetnost kritične oblike bolezni, manjša verjetnost, da boste zaradi covida umrli."

dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki

Noben od ukrepov ne deluje stoodstotno. Številni pomisleki proti cepljenju, maskam in testiranju ne temeljijo na strokovnih argumentih in po mnenju Jereba niso dobronamerni. "Ne morem se strinjati s tem, da epidemiji pustimo prosto pot. V takem primeru nas čaka katastrofa, zrušenje zdravstvenega sistema," je bil jasen Jereb.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 67
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 20:20 24.september 2021.

    Ha, ha, kaki humoristi. Nekaj kar je že zlomljeno težko še enkrat zlomiš.

  • Avatar jate
    jate 18:47 23.september 2021.

    sami so si krivi če pride do zloma...seveda bo po bolnicah in ambulantah ter doma po bolniških največ kovid bolnikov cepljenih,kajti nijh imunski sistem je sfižen...pri nas v službi že 2 ceplenke na bolniški...zanimivo nobena ki se testira zaenkrat še ni na bolniški..

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 18:41 23.september 2021.

    Kako, ali še niste opazili da je že drugo leto zdravstveni sistem mrtev ? seveda za zdrave ljudi, ki imajo zdravstvene težave, ki pa ni covid.