Slovenija
12074 ogledov

Takšna mora biti temperatura v delovnih prostorih

zaposleni delavci delavec proizvodnja Profimedia
Eden od načinov spopada z energetsko draginjo je znižanje temperature v delovnem okolju. Vendar pa je treba pri tem upoštevati določena pravila.

Koledarska zima se je začela, četudi o pravem mrazu trenutno ni sledu, pa ga je mogoče prej ali slej pričakovati. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pravijo, da nekateri delodajalci načrtujejo nižje temperature v delovnih prostorih in zaposlenim obljubljajo toplejša delovna oblačila. Delo na mrazu ne sme ogrožati delavcev, ob tem opozarjajo v največji sindikalni centrali.

Kot je v luči morebitnega znižanja temperature v delovnem okolju kot načina spopada z energetsko draginjo spomnila izvršna sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm, ima Slovenija urejene predpise, ki urejajo tako delo pri nizkih temperaturah v prostorih kot delo na prostem.

Ob tem je navedla, da pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih ne določa najnižje dovoljene temperature za delo v prostorih, temveč le, da mora delodajalec zagotoviti, da temperatura zraka v delovnih prostorih med delovnim časom ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in njihove fizične obremenitve pri delu, ter upoštevati določila slovenskih standardov za toplotno udobje.

termometer | Avtor: Profimedia Profimedia
Pravilniki določajo najnižje temperature

Ob tem pa je v pravilniku vendarle navedeno, da temperatura tal delovnih prostorov ne sme biti nižja od 19 stopinj Celzija, v prilogi pravilnika pa so določene še temperature zraka v pomožnih prostorih v času kurilne sezone. V garderobi mora biti 21 stopinj Celzija, v kopalnici 24, umivalnici 21, stranišču 18, sobi za počitek 21, sobi za dežurstvo 21, prostoru za prvo pomoč 21, prostoru za nosečnice in doječe matere 24, prostoru za občasno ogrevanje delavcev 21 ter prostoru za sušenje, čiščenje in razkuževanje osebne varovalne opreme 21 stopinj Celzija.

Glede dela na prostem pa pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa, da mora delodajalec stalna delovna mesta na prostem v okviru tehnoloških možnostih urediti tako, da delavcem zagotovi varovanje pred vremenskimi vplivi, kar, tako Böhm, "seveda vključuje tudi varovanje pred mrazom".

Delodajalec mora delavcu, ki opravlja lažja fizična dela na prostem na stalnem mestu, glede na omenjeni predpis med 1. novembrom in 31. marcem omogočiti občasno obiskovanje ogrevanega prostora, če zunanja temperatura pade pod 16 stopinj Celzija.

Uredba o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, na katero se prav tako sklicuje sindikalistka, pa v prilogi določa, da mora biti glede na uporabljene delovne metode in fizične obremenitve pri delu med delovnim časom temperatura delovnega okolja primerna za človeški organizem.

Böhm se je dotaknila tudi pravic delavcev, ki izhajajo iz pravilnika o osebni varovalni opremi, ki določa, da mora imeti ta oprema za zaščito pred mrazom toplotno izolacijo in mehansko trdnost, pri tem pa mora biti delavcu, ki jo uporablja, zagotovljena potrebna prožnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.