Slovenija
16137 ogledov

Vremenski napovedi za silvestrovo je težko verjeti

Zima
Najdaljša noč v letu bo zelo topla v višjih legah.

Konec tedna na prehodu med starim in novim letom v hribe prinaša suho vreme, a tudi otoplitev. Jutri bo pretežno jasno, ponekod po nižinah se bo zadrževala megla, ki se bo občasno pojavila tudi ob morju, napovedujejo meteorologi na ARSO. Jutranje temperature bodo okoli 0, ob morju 5, najvišje dnevne od 9 do 15, v krajih z dolgotrajno meglo pa od 4 do 7 °C.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, po nižinah in ob morju bo predvsem zjutraj in dopoldne megleno. V višjih legah bo za ta čas zelo toplo.

Vreme bo ugodno v višjih legah

Tako v petek kot tudi v soboto in nedeljo bo v hribih pretežno jasno. Vse dni bodo temperature na 1500 m med 7 in 11, na 2500 m pa bo med 3 in 6 °C. V sredogorju bo veter večinoma šibak (občasno bo predvsem v vzhodnih gorstvih šibak do zmeren) ter severnih in zahodnih smeri. V visokogorju pa bo prevladoval zmeren veter sprva severne, v nedeljo pa zahodne smeri.

V senčnih legah lahko tudi čez dan temperature ostanejo pod lediščem, ali pa v prisojah zmehčan in nekoliko staljen shojeni sneg ponoči pomrzne, zato so na tovrstnih območjih skorajda nujna oprema dereze.

''Najdaljša noč v letu bo v hribih zelo topla, ob polnoči bo kot kaže nad nami najtoplejša zračna masa, na 1500 m bo kar 12 °C, na 2500 m pa bo okoli 5 °C. Najtopleje bo na vzhodu na nadmorski višini okoli 800 m, kjer bo celo okoli 16 °C,'' so zapisali na ARSO in dodali, da bo noč jasna, še največ vetra, večinoma šibkega, bo na Pohorju.

V prihodnjih dneh se bo ob izraziti otoplitvi predvsem čez dan povečala nevarnost plazov mokrega snega in zdrsnih plazov. Zlasti bodo nevarna strmejša travnata pobočja.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Anstiovenna
    Anstiovenna 00:33 31.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m