Slovenija
20885 ogledov

V teh krajih lahko v petek sneži

Sneg
Meja sneženja se bo spustila do nižin, kje bo pobelilo?

Vremenoslovci za danes napovedujejo povečini sončno vreme, na severu občasno več oblačnosti, severni veter se bo obračal na zahodno smer. "Jutri na Primorskem pooblačitev, drugod dokaj sončno," pišejo pri Agenciji za okolje.

"Danes bo sončno, občasno je lahko nekaj več oblačnosti predvsem na severu in severovzhodu," pišejo pri Arsu. "Dopoldne bo na severu še pihal okrepljen severni veter, popoldne pa bo ponekod zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija."

Jutri bo dokaj sončno, čez dan pa bo na Primorskem oblačnost naraščala. "Pihal bo jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 2, najvišje dnevne od 5 do 11 stopinj Celzija."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Meja sneženja se bo v petek spustila do nižin

V četrtek bo pretežno oblačno, sončna obdobja bodo na vzhodu, kjer bo povečini suho, drugod bo občasno rahlo deževalo. "Pihal bo jugozahodnik," pišejo pri Arsu. "V petek bo oblačno s padavinami, ki jih bo več na zahodu. Meja sneženja se bo postopno spustila do nižin."

Vremenski portal Ciklon.si napoveduje rahlo do zmerno sneženje v petek zjutraj zlasti v zahodni in osrednji Sloveniji.

Arso opisuje, da se nad severno in vzhodno Evropo zadržujejo ciklonska območja z vremenskim frontami, od zahoda pa se nad naše kraje širi območje visokega zračnega tlaka. "Z vetrovi severnih in zahodnih smeri priteka nad naše kraje razmeroma hladen in suh zrak," razlagajo pri Arsu.

V soboto se bo ohladilo

Od petka do srede se bo po napovedih Arsa nad severnim in osrednjim Sredozemljem zadrževalo plitvo območje nizkega zračnega tlaka, ki bo posledica vztrajajočega prodora hladnega zraka nad zahodno Evropo in Sredozemlje. "Nad delom zahodne Evrope in Alp bo pri tleh vztrajalo območje visokega zračnega tlaka," pišejo pri Arsu. "Naši kraji bodo pod vplivom višinskih južnih vetrov, pri tleh pa se bo za vikend veter iz južne obrnil na vzhodno smer."

Od petka do prihodnje srede kaže na dokaj oblačno vreme. "Verjetnost za padavine je znatna od petka naprej, po trenutnih izračunih je največja v petek in sobot," še napovedujejo pri Arsu. "Sprva bo še toplo, v soboto pa se bo predvidoma ohladilo, zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 13:03 15.januar 2019.

    vao kaka novica pozimi sneg, bolno do kraja, panika za 5 cm snega