Slovenija
28228 ogledov

V teh občinah je največ novih okužb

mestni utrip Saša Despot
Razmere v Sloveniji so se v nekaj dneh dramatično spremenile. Epidemiološka slika se je poslabšala. Bi bilo treba ukrepe zaostriti?

Porast okužb, ki ga lahko spremljamo v tem tednu, v večjem delu izvira iz okužb, ki so bile potrjene pri maturantih, ki so se vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Okužba je bila potrjena pri več kot 50 dijakih, za več kot 300 dijakov pa je bila odrejena karantena. Pristojni so opozorili, da je od spoštovanja karantene odvisno, kako se bodo okužbe širile naprej.

Iz podatkov, dostopnih na Sledilniku, je razvidno, da po številu aktivnih primerov okužb izstopajo občine jugovzhodne Slovenije. Najvišje število aktivnih primerov je v Ljubljani (67), kar je pričakovano glede na številčnost prebivalstva tega območja. Na drugem mestu po številu aktivnih primerov je Novo mesto (29), sledijo Črnomelj (26), Brežice (18), Metlika (17), Šentjernej in Kranj (14), Trebnje (13), Krško, Maribor in Trbovlje (12), Koper (11). 

Sedemdnevno povprečje novih primerov v jugovzhodni Sloveniji se je povzpelo na 11,3, v posavski regiji pa na 6,8. V primeru novih primerov, bi se lahko jugovzhodna Slovenija znašla v rumeni fazi. Meja za prehod iz zelene v rumeno fazo je postavljena pri 14,2, ko upoštevamo sedemdnevno povprečje novih primerov. 

Po tem, ko se je število potrjenih okužb v tednu od 28. junija do 4. julija gibalo do 47 novih primerov, je bilo v tem tednu število vsak dan višje od 48 novih primerov. Občutno višji je tudi delež pozitivnih testov PCR, ki je v četrtek znašal že 4,8 odstotka, kolikor je bil nazadnje 14. junija. 

Občuten porast delte pri nas

Po zadnjih znanih podatkih še ni znano, s katero različico virusa so okuženi dijaki. Glede na razširjenost različice delta v Španiji, je velika verjetnost, da gre za različico delta, ki je veliko bolj nalezljiva od njenih predhodnic. Širi se tudi v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je bilo skupno do zdaj potrjenih 134 primerov delta različice, od tega 70 primerov v tednu od 21 do 27. junija, torej zadnjem tednu, za katerega so bili objavljeni podatki o prisotnosti različic virusa pri nas. 

Glede na zadnji zemljevid, ki ga je objavil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), je skoraj celotna Španija uvrščena na rdeči seznam držav z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Večji del Španije je še vedno na slovenskem oranžnem seznamu, izjema so administrativne enote Andaluzija, Kanarski otoki, Kantabrija in La Rioja, ki so na rdečem seznamu.   

ECDC zemljevid | Avtor: ECDC ECDC

Zaostrili pogoje za vstop v državo

Vendar pa bo seznam držav v Sloveniji veljal le še do vključno 14. julija. Vlada je namreč na petkovi dopisni seji spremenila pogoje za vstop v državo. Od 15. julija dalje bo za vstop v Slovenijo za vse veljal pogoj PCT. Pri tem PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa 48 ur. Veljala bodo potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šest mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu.19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. 

Pristojni organi bodo za ustreznost pogojev PCT upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ter tovrstna potrdila tretjih držav, ki pa morajo imeti enake podatke kot evropsko potrdilo in biti izdana v angleščini. 

Osebe, ki ne bodo predložile dokazil, bodo morale v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v državo dovoli in se ga napoti v karanteno, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer mu ne bodo dovolili vstopa v Slovenijo. 

Vstop v Slovenijo se brez napotitve v karanteno sicer dovoli še otrokom, ki niso dopolnili 15 let in potujejo v spremstvu ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehajajo mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del.

Do 14. julija veljajo naslednji pogoji

Do vključno 14. julija bo še v veljavi seznam držav. Do takrat bo torej veljalo, da oseba, ki prihaja z območja, ki je na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni rezultat testa PCR ali testa HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. 

Osebi, ki prihaja z območja na rdečem ali temno rdečem seznamu in bo predložila dokazilo o cepljenju proti covidu ali o prebolelosti, ne bo več treba v obvezno karanteno..

Obvezna desetdnevna karantena še naprej velja za tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo v državo z območja na rdečem seznamu. Pred vstopom v državo mora tujec obvezno predložiti tudi negativni rezultat testa PCR in dokazati, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno. Tujce brez prebivališča v Sloveniji, ki prihajajo z območja na temno rdečem seznamu, v državo ne morejo vstopiti. . Njim namreč vstop v državo ni dovoljen.

Če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Republike Slovenije do vrnitve v Republiko Slovenijo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če oseba ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temno rdečem seznamu. 

    

Komentarjev 4
  • Barbara_Strange 11:54 10.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • lada 09:32 10.julij 2021.

    picikl serje po Slovencih, kaj ko bi za spremembo "normalni" Slovenci prišli s kijem za meso in potokli picikl trajberje, samo nas bi moralo biti vsaj pol miljona, ker Slovenija ni samo lublana = bulana !

  • krucefiks 08:50 10.julij 2021.

    narod je glup