Slovenija
13230 ogledov

Manj astme in meningoencefalitisa, a več sladkorne bolezni

Onkološki inštitut Saša Despot
Podatki že peto leto zapored kažejo tudi trend naraščanja bolniške odsotnosti.

"V primerjavi z lanskoletno objavo opažamo na ravni Slovenije izboljšanje kazalnikov zdravja na več področjih," ugotavljajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Manj je bolnišničnih obravnav zaradi astme pri otrocih in mladostnikih in zaradi klopnega meningoencefalitisa. Manjše število prebivalcev je prejelo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka in duševnih težav. Zmanjšuje se stopnja novo odkritih rakov debelega črevesa in danke v nasprotju z drugimi lokacijami raka, kjer stopnje novo odkritih rakov še vedno naraščajo."

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljene podatke o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah. Objavljeni so na spletni strani Zdravje v občini.

Klopni meningoencefalitis | Avtor: NIJZ NIJZ

Nadaljuje se trend zmanjševanja umrljivosti, k čemur veliko prispeva stalno zmanjševanje prezgodnje umrljivosti na račun srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. "Postopno zmanjšanje števila samomorov opazujemo že peto leto zapored," ugotavljajo pri NIJZ. "V primerjavi z objavo pred petimi leti, se je umrljivost zaradi samomora zmanjšala v skoraj 60 odstotkih slovenskih občin."

Vzpodbuden podatek je, da se je zmanjšalo število bolnišničnih obravnav zaradi bolezni, neposredno pripisljivih alkoholu. Ob tem pa število prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji še vedno ostaja visoko nad vrednostmi izpred petih let, ko so začeli spremljati ta kazalnik.

Več ljudi jemlje zdravila zaradi sladkorne

Pri nekaterih kazalnikih so zaznali poslabšanje na nivoju Slovenije. "Tako se je v dobri polovici občin v primerjavi z objavo v letu 2019 povečal delež prejemnikov zdravil zaradi sladkorne bolezni," ugotavljajo pri NIJZ. "Prav tako se je povečalo število srčnih kapi in zlomov kolka pri prebivalcih, starejših od 65 let, ter število novih primerov raka, ki ne vključuje nemelanomskih kožnih rakov."

Novi primeri raka | Avtor: NIJZ NIJZ

Naraščanje bolniških odsotnosti

Že peto leto zapored opažajo tudi trend naraščanja bolniške odsotnosti, ki se je v primerjavi z letom 2016 povečala kar v 88 odstotkih slovenskih občin in se je v celi državi v povprečju zvišala z 13,7 na 16,4 dni na zaposlenega prebivalca.

Bolniška odsotnost | Avtor: NIJZ NIJZ

V petih letih opažajo tudi povečanje udeležbe v državnih presejalnih programih za raka. V primerjavi z letom 2016 se je odzivnost v Program Svit povečala v 90 odstotkih slovenskih občin (v 19 občinah se odzivnost ni povečala), v program ZORA pa v 64 odstotkih občin. Presejanost v programu DORA, ki jo v publikacijah Zdravje v občini objavljamo prvič, je prav tako visoka in na nivoju Slovenije presega 76 odstotkov.

Opažamjo tudi, da se na nivoju Slovenije počasi izboljšuje telesni fitnes osnovnošolskih otrok. "Pred petimi leti je bil telesni fitnes osnovnošolskih otrok v 87 občinah boljši od slovenskega povprečja, v tokrat objavljenih podatkih pa se je število občin, kjer je telesni fitnes osnovnošolskih otrok boljši od slovenskega povprečja, povečalo na 100," ugotavljajo pri NIJZ. "Hkrati pa je nekoliko naraslo število prekomerno prehranjenih osnovnošolskih otrok, kar se kaže tudi v tem, da je bilo pred petimi leti 67 občin pri kazalniku prekomerne prehranjenosti otrok boljših od slovenskega povprečja, tokrat pa je takih občin le 61. V Sloveniji je med osnovnošolskimi otroci 24,5 odstotkov prekomerno prehranjenih."

Prehrana otrok in duševno zdravje | Avtor: NIJZ NIJZ

Podrobnejše podatke najdete na spletni strani obcine.nijz.si.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:54 27.maj 2020.

    Poslušal sem gospo iz OI ,ki je govorila o raku ! V zadnjih dveh mesecih se je povečala verjetnost rakastih obolenj zaradi stanja pandemije ,ker pacienti niso bili dovolj odzivni ! Halo ! Ali ste z Marsa padla ? V ...prikaži več času pandemije NI BILO ZDRAVSTVENIH STORITEV ,razen za poškodovane in paciente s korono ! Kdor je potreboval pomoč je lahko to storil po telefonu ,kjer so svetovali študentje medicine s Aspirini in Lekadoli ...podobno kot vroči telefon . Ne lagat in zavajat kot to počne vlada !