Slovenija
1360 ogledov

V teh zdravstvenih domovih je pričakovati težave

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
V nekaterih zdravstvenih domovih pričakujejo težave pri organizaciji dela, v drugih pa bo delo potekalo brez večjih posebnosti.

Z začetkom marca se bodo v javnih zdravstvenih ustanovah začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo. V nekaterih zdravstvenih domovih zato pričakujejo težave pri organizaciji dela, v drugih pa bo delo potekalo brez večjih posebnosti. Ponekod zdravniki že sicer delajo brez soglasij za nadurno delo, zato težav ne pričakujejo.

Zelo pa so zaskrbljeni v Zdravstvenem domu Ajdovščina, kjer so soglasja umaknili vsi zdravniki, ki dežurajo. "Bomo morali preiti od primarnega zdravstva na željah na primarno zdravstvo po potrebah. Bomo morali sprejeti dejstvo za možnost dostopa do stalne 24/7 nujne medicinske pomoči zdravnika, potem pa v naslednjem tednu za dan ali dva ne bomo mogli do svojega osebnega zdravnika, ker bo ta koristil pripadajoči odmor po dežurstvu," za Radio Slovenija pojasnil direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar. 

V ZD Ljubljana večina ambulant kljub stavki deluje normalno

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so za STA sporočili, da spoštujejo odločitev vsakega zdravnika in zobozdravnika, ki se odloči za stavko. Vsak zaposleni ima namreč pravico, da se stavki pridruži ali ne, pri čemer so vsakršni pritiski za ali proti odločitvi za stavko nedopustni, so poudarili.

V veliki večini primerov ambulante ZD Ljubljana delajo normalno, stavkajo le posamezniki. V teh primerih delo poteka upočasnjeno, do odpovedi terminov ne prihaja. Soglasje za nadurno delo je umaknilo sedem zdravnikov in zobozdravnikov od 423, kar pa v ničemer ne povzroča težav pri načrtovanju in organizaciji dežurstev na splošni nujni medicinski pomoči ali pediatrični nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana, so zagotovili.

Zdravniki, ki so umaknili soglasja za nadurno delo v času, ko ima javni zavod potrebo po delu, ki presega obveznosti iz polnega delovnega časa za javnega delavca, ne morejo delati zunaj zavoda oziroma po podjemni pogodbi, so ob tem navedli v ljubljanskem zdravstvenem domu.

V ZD Maribor manj težav od sprva pričakovanih

V ZD Maribor je po besedah direktorja Jerneja Završnika umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo manj, kot je sprva kazalo. V zadnjih nekaj dneh si je osem zdravnikov in zdravnic premislilo in vrnilo soglasja za nadurno delo, medtem ko jih 24, od tega 23 družinskih zdravnikov, vztraja pri umiku.

"Tako smo zdaj prišli s skoraj 60 na 45 odstotkov zdravnikov, ki so umaknili soglasja, zato bo nekoliko lažje dihati. Seveda pa je vse odvisno od tega, kako dolgo bo ta nesreča trajala," je v četrtek povedal za STA.

Zadovoljen je tudi, da so soglasja za delo specialistov iz UKC Maribor v njihovem zdravstvenem domu ohranjena, zato v specialistični dejavnosti ne pričakuje sprememb. Tudi v družinskih ambulantah po ocenah direktorja danes še ne bo vidnih motenj, najverjetneje tudi v naslednjem tednu ne, zagotavljali bodo tudi nujno medicinsko pomoč in dežurno službo.

"Težave se bodo začele pojavljati pri nadomeščanju, tudi recimo bolniških staležev, predvsem tam, kjer dela samo ena ambulanta, ter v domovih starejših občanov. Enostavno ne bo ljudi, ki bi lahko delali," je pojasnil.

Na Gorenjskem nekoliko oteženo oblikovanje razporedov v NMP

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske je soglasja za nadurno delo umaknilo 39 zdravnikov ali dobrih 13 odstotkov. Gre predvsem za družinske zdravnike in pediatre. Preklici so vodstvom nekaterih njihovih organizacijskih enot, kjer dežurajo družinski zdravniki in pediatri (na primer v ZD Kranj in ZD Bled), nekoliko otežili oblikovanje razporedov dela v nujni medicinski pomoči v marcu.

Zaenkrat pa združevanje nujne medicinske pomoči (NMP) s sosednjim zdravstvenim domom, kar je mogoče po v ponedeljek sprejetih predlogih vladnih ukrepov, ne bo potrebno. Zdravnikom soglasij za delo drugje verjetno ne bodo preklicali, so sporočili za STA.

V ZD Izola soglasja umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov

V ZD Izola so za STA pojasnili, da so organizacijo dela dorekli skladno z zaprosilom ministrstva za zdravje. Pri njih je soglasja za nadurno delo umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov, ki pa se že sedaj minimalno vključujejo v dežurno službo, saj imajo veliko dela v rednih ambulantah.

Ambulanta za neopredeljene bo delovala nemoteno, prav tako tudi vse druge ambulante, ob zagotavljanju delavnika stavkajočih do največ 48 ur na teden.

Težave z organizacijo dela pa se napovedujejo z umikom soglasij za delo pri drugem delodajalcu, saj dežurna služba ZD Izola sloni na pomoči teh sodelavcev. Ravno tako tudi ena od pediatričnih ambulant v celoti sloni na zunanjih izvajalcih.

V primeru umika soglasij zunanjim sodelavcem bosta nujne medicinska pomoč in dežurna služba izolskega zdravstvenega doma potekali nemoteno, saj so zakonsko dolžni zagotavljati ti dve službi, bodo pa na ta račun manj dostopne nekatere redne ambulante, so opozorili.

V nekaterih zdravstvenih domovih brez posebnosti

V ZD Trbovlje so na vprašanja STA, ali bodo s petkom kakorkoli spremenili način dela, odgovorili, da se ne bo spremenilo nič. V ZD Celje pa so pojasnili, da zdravniki delajo brez soglasij za nadurno delo, zato tudi niso podali umikov teh soglasij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec42 17:15 01.marec 2024.

    Zakaj plačujemo zdravstvo,če je povečini nedosegljivo?

  • Ender3 15:07 01.marec 2024.

    Z boljšo organizacijo je možno vse rešiti. Tiste, ki bodo med stavko posebej izpostavljeni in odklonilni na se jih javno imenuje. Ne gre samo za strokovno temveč tudi za moralno odgovornost.