Slovenija
2842 ogledov

V tej slovenski vasi imajo 1.650 prebivalcev in kar 1.200 delovnih mest!

delavec Profimedias
Svoj obrat je odprlo še švicarsko podjetje.

V Odrancih je danes odprlo svoj obrat švicarsko podjetje Limec Solution, tako da imajo v tej občini z eno samo vasjo zdaj ob 1650 prebivalcih kar 1200 delovnih mest. Limec namerava na tem mestu v treh do petih letih zaposliti od 150 do 200 ljudi.

Limec se ukvarja s sestavljanjem strojev, s tehnologijo CNC pa izdeluje visokotehnološke izdelke, kot so deli za medicino, na primer laserji, za avtomobilsko in druge industrije, predvsem iz aluminija. Skupno zaposluje 80 ljudi. Odranski Limec CNC bo izdeloval kar 90 odstotkov izdelkov, ki zdaj nastajajo v Švici, Nemčiji in Avstriji, prodajajo pa jih na različnih koncih sveta, poleg Evrope tudi na Kitajskem, v Kanadi in Mehiki.

Limec ima resda osrednjo pisarno v Švici, vendar pa je imelo v Sloveniji že danes pet različnih proizvodnih obratov, je razvidno z njihove spletne strani. Pri nas so prisotni že od leta 1998.

Kot je ob odprtju povedal direktor družbe Hans Peter Strebel, so se za Odrance odločili, ker so imeli v nekaterih drugih državah slabe izkušnje. S slovenskimi partnerji pa uspešno sodelujejo že 20 let, zato nameravajo večino proizvodnje preseliti v Odrance.

Odranci | Avtor: Wikimedia Wikimedia

Želijo zvabiti tiste, ki se danes vozijo na delo v Avstrijo

Pomemben delež za prihod v Odrance ima tudi sodelavec Limeca in zdaj direktor odranskega obrata Limec CNC Stefan Novak, ki je prihajal na dopust v Prekmurje. "Rad imam to ravno pokrajino, saj prihajam iz Vojvodine. Bilo nam je všeč, spoznali smo nekaj prijaznih ljudi, tu se sosednje razumejo, pomagajo eden drugemu, zato smo tu kupili hišo in začeli iskati zemljišče - in našli smo ga poleg doma," je povedal.

V novih prostorih, v katerih so pred 15 leti izdelovali plastične vrečke in folije v prvi tovarni te industrijske cone, pred dvema mesecema pa so jih skupaj z zemljiščem kupili od banke, dela 12 zaposlenih. V prihodnjih dveh mesecih jih bodo zaposlili še 12, prihodnje leto pa naj bi delalo že 150 ljudi. Načrtujejo, da bodo junija že gradili novo proizvodno dvorano, veliko štiri tisoč kvadratnih metrov.

V Limecu upajo, da si bodo v Odrancih poiskali delo mnogi, ki zdaj delajo v Avstriji in Nemčiji, ker bodo zagotovo raje blizu doma, pa tudi plače bodo, kot napovedujejo, nad povprečjem.

V Odrancih imajo zdaj podjetja iz Avstrije, Nemčije, Italije in Švice, med katerimi je najbolj znan izdelovalec avtodomov Carthago z 800 zaposlenimi. Župan Ivan Markoja je ob tem povedal, da v industrijski coni sedem podjetij zaposluje tisoč ljudi, 200 pa jih dela znotraj vasi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Pepe007 09:52 13.avgust 2019.

    Super novica. Res pa je, da je proizvodnja in ne javni sektor, kjer bi po mnenju nekaterih političnih skupin v Sloveniji lahko delali vsi.