Slovenija
8 ogledov

V tem trenutku Boxmark najboljši

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na novo bodo zaposlili 500 do 700 delavcev Preventa.

V tem trenutku je Boxmark najboljši ponudnik za vlaganje v Prevent, je povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić po posvetu s predsednikom vlade Borutom Pahorjem. Je pa hkrati pozvala še druga dva ponudnika, katerih imen ni želela razkriti, da čimprej izpopolnita svoji vlogi.

Boxmark je ponudil ponovno zaposlitev 500 do 700 delavcev v obdobju šestih mesecih. Ker pa načrtuje širitev proizvodnje, bo deležen sofinanciranja države za nove investicije, ki znaša največ 30 odstotkov le-te, prav tako mu bodo na voljo inštrumenti gospodarske diplomacije ter subvencije za ponovno zaposlovanje brezposelnih in njihovo usposabljanje.

Boxmarks iše dve novi lokaciji, a mu je tista na sedežu Preventa v Slovenj Gradcu zanimiva za kratek rok.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je pripravljeno na stečajni postopek Preventa in bo v pričetku prihodnjega tedna imenovalo stečajnega upravitelja, ocenjuje državni skeretar ministrstva za pravosodje Boštjan Škrlec po obisku tega sodišča.
Po pogovoru s predsednico sodišča Marijo Krebl je Škrlec ugotovil, da je sodišče dobro organizirano, vpeto v družbeno dogajanje ter se je kljub sodnim počitnicam dodatno pripravilo in uvedlo dežurstvo.
Cilj stečajnega postopka je poplačilo upnikov podjetja, delavci imajo prednostno pravico pri plačilu, sicer pa vrstni red poplačila posameznih terjatev določa prav stečajni upravitelj, pojasnjujejo iz ministrtsva za pravosodje.

Kriterij: povpraševanje na trgu
Je pa med mehanizmi pomoči, ki jih je kot model pomoči za primere podobne Preventu naštela ministrica Radić, tudi vstop države v lasništvo podjetij, a le za kratek čas in ob pogoju pripravljene izhodne strategije.

Povedala je, da Boxmark zadnjemu mehanizmu ni naklonjen, da pa mu preostala dva ponudnika ne nasprotujeta. „Mi smo ponudili nabor mehanizmov, zdaj je na strani vlagateljev, da s stečajnim upraviteljem dogovorijo posel. Mi se v to ne bomo vmešavali“, poudarja  Radićeva.

Ob naštevanju mehanizmov pomoči je Radićeva poudarila, da bosta dva osnovna kriterija za  to ali bo država priskočila na pomoč dejstvo ali gre za ohranjanje ali odpiranje kakovostnih delovnih mest ter obstaj povpraševanja oziroma trenda rasti v panogi.

Kaznovanje neizplačil plač in prispevkov
V  zvezi z neizplačili plač in prispevkov je Radićeva potrdila, da njeni sodelavci že pripravljajo spremembe zakona o gospodarskih družbah prav v tem delu, saj gre za „zlorabe, ki jih ne moremo spregledat“.

Tudi predsednik vlade Borut Pahor je napovedal, da se bo o morebitni zaostritvi delovno-pravne zakonodaje naslednji teden pogovarjal z ministrom Alešom Zalarjem.

„Kriza je poglobila odgovornost vlade, da odpravi anomalije, ki jih je pustila za sabo tranzicija“, ocenjuje Pahor in napoveduje v naslednjem letu preboj, ko gre za tuje investicije. Zato bosta z ministrico Radić jeseni obiskala Silicijevo dolino v ZDA. „Slovenci tujih naložb ne smemo videti kot grožnjo naši identitet“, je še dejal premier.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.