Slovenija
19 ogledov

V Tešu bo prava kri šele začela teči

Matic Cvelbar (Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Na ministrstvu za gospodarstvo želijo pridobiti pravno podlago za kazensko ovadbo Rotnika.

Kaj vse je šlo po zlu pri gradnji šestega bloka Teša, zdaj prihaja na plan. V sosednjem članku povzemamo nekatere ugotovitve, ki so jih po naših informacijah v svoje poročilo zapisali revizorji mednarodne hiše PWC. Šoštanjskih napak pa je najbrž še bistveno več.

Poročilo je naročil državni holding HSE. Očitno so želeli po zamenjavi vodstva temeljito preveriti poslovanje Teša, ko ga je še vodil Uroš Rotnik. Kaže, da jim je dobro uspelo.

Poročilo je po naših podatkih staro že nekaj mesecev, a Rotnik pravi, da z njim še ni bil seznanjen. Nenavadno. Normalno je, da dobi “inkriminirana oseba” možnost zagovora, priložnost, da se brani in razloži svojo plat medalje. No, morda prehitevamo in bo Rotnik takšno možnost še dobil.

Vendar s tem nočemo braniti Rotnika. Nočemo trditi, da ima “čiste nohte”. In prav je, da se razčistijo vse napake, tudi morebitne oziroma sumi napak.

Vojna. Kaj sledi poročilu? HSE pripravlja še izredno revizijo. V njej bodo vključeni tudi izsledki revizorjev PWC. Ministrica Radićeva pričakuje, da bo tako dobila pravno podlago za vložitev kazenskih ovadb zoper Rotnika.

Očitno bo v Tešu še zelo krvavo. Navsezadnje je tako tudi prav. V igri je dobra milijarda evrov.

Razčiščevanje v Tešu lahko postane zgled za druge primere: za preklemano drag cestni križ, za Laško in Istrabenz, za mariborsko nadškofijo, za bančne tajkunske kredite ... Državljani lahko s tem samo pridobimo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.