Slovenija
38 ogledov

V težavah še en gradbenik

konstruktor Nino Verdnik
Mariborska družba Konstruktor VGR ima blokirane račune, delavcem dolguje majsko plačo in zaostaja z izplačilom drugih obveznosti. Rešitev vidijo v hitri dokapitalizaciji.

"Glede na današnje razmere v gospodarstvu, še posebej pa v gradbeni panogi, je težko napovedovati prihodnost. Menim, da ni gradbenega podjetja v Sloveniji, ki bi si upalo napovedati, kaj ga čaka jutri," je na vprašanje o usodi Konstruktorja za STA odvrnil Primož Pinter, eden izmed večjih lastnikov podjetja.

Potrdil je, da imajo ta trenutek blokirane vse račune z izjemo enega in da je podjetje zaposlenim dolžno zadnjo plačo. Rešitev za družbo bi po njegovih besedah bila v novih poslih, ki pa jih ni na vidiku. Resno razmišljajo o dokapitalizaciji, ki bi jo izvedli v višini dveh do treh milijonov evrov.

Dela (še) ne stojijo

Dela na gradbiščih zaradi težav ne stojijo popolnoma, kljub temu pa na "določenih gradbiščih ne potekajo z želeno dinamiko". Njihov ta trenutek največji projekt je gradnja 30 milijonov evrov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru, kjer je investitor KBM Leasing.

Po pisanju Financ imajo težave zlasti z zalogami stanovanj in parcel ter dolgovi, povezanimi z nakupom zemljišč v času konjukture. Med temi je tudi mariborsko stanovanjsko naselje Mariborska metropola, kjer naj bi doslej prodali nekaj več kot polovico stanovanj v prvi in drugi stolpnici, medtem ko je gradnja tretje zaradi slabe prodaje ustavljena.

Največ zapadlih terjatev do Konstruktorja, ki je lani ustvaril 75 milijonov evrov prihodkov in nekaj več kot 90 tisoč evrov čistega dobička, naj bi imela NKBM, zato naj bi vodstvo banke naredilo vse, da podjetje ne bo šlo v stečaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.