Slovenija
3043 ogledov

V to tekmo se spuščajo tudi banke

računalnik bančna kartica spletno nakupovanje spletni nakup Profimedia
Odprto bančništvo. Čeprav zakonodaja to omogoča, je praktičnih primerov in dejanskih rešitev razmeroma malo. O novostih razmišljajo tudi banke same.

Sredi septembra se je začela uporabljati direktiva PSD2, ki uporabnikom med drugim omogoča uporabo odrednih plačil. Uporabniki lahko tako v eni aplikaciji dostopajo do podatkov o vseh bančnih računih z različnih bank in istočasno iz te aplikacije izvajajo plačila. 

Uporabniki banke morajo tretjim ponudnikom finančnih storitev (TPP) izrecno dovoliti tak dostop in o tem obvestiti banko, pri kateri imajo račun odprt. "Brez izrecnega soglasja uporabnika TPP ne more opravljati storitev. Način podajanja soglasja je opredeljen med uporabnikom in ponudnikom. Banka v tem delu ne sodeluje in ne pogojuje postopkov," pravijo v NKBM. 

V NKBM so v skladu s prej omenjeno direktivo pravočasno zagotovili potrebno tehnično infrastrukturo za opravljanje novih storitev, "vendar do danes konkretnejšega zanimanja tretjih ponudnikov ali komitentov v zvezi s temi storitvami nismo zaznali"

"Potrošnike bi ob tem opozorili na previdnost, komu bodo dali soglasje za opravljanje teh storitev, oz. naj preverijo, ali so ponudniki plačilnih storitev registrirani pri Banki Slovenije ali drugi pristojni ustanovi v EU," svetujejo v NKBM.

Za zanimive rešitve se bo našel interes

"Na portalu odprtih storitev NLB smo zabeležili dostope več tretjih ponudnikov razvojne dokumentacije, do produkcijskega okolja pa v tem trenutku dostopa le slovenski ponudnik mBills, ki bo storitev kmalu ponudil svojim strankam," pojasnjujejo v NLB. 

O tem, kakšen je interes komitentov, je še preuranjeno govoriti, pravijo. "Tega bodo v skladu s cilji direktive morali vzbuditi predvsem tretji ponudniki storitev odreditve plačil in storitev informacij na računih. Če bodo uspeli na trgu ponuditi zanimive rešitve, se bo zagotovo našel tudi interes. Seveda se v to tekmo spuščamo tudi banke, ki želimo strankam ponuditi čim bolj napredno uporabniško izkušnjo tudi z uporabo novih možnosti plačilne direktive," še dodajajo v NLB. 

Tudi v banki Sberbank potekajo dogovori z nekaterimi ponudniki finančnih storitev.

Kaj takšna storitev prinese uporabnikom?

"Uporabniki mBills, ki imajo odprt račun pri NLB, bodo tako imeli možnost še hitreje oz. takoj koristiti vse prednosti mobilne denarnice. Ne glede na operacijski sistem svoje naprave bodo lahko s telefonom plačevali na prodajnih mestih, v parkirnih hišah, avtomatih, se naročili na e-račune ter izkoristili vse ugodnosti mobilne denarnice mBills," pravijo v podjetju mBills, kjer razvijajo tudi rešitev za povezovanje z ostalimi bankami v Sloveniji. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Kirka 14:36 06.december 2019.

    Banke pravzaprav potrebujemo navadni državljani vedno manj. Kreditov ne dajejo, ukinjajo bankomate in na privarčevan denar ni nobenih obresti. Ko jih bomo naslednjič morali dokapitalizirati, naj se JB jo.