Slovenija
40805 ogledov

V torek boste morali plačati za dodatno kavo

Rezervoar gorivo črpalka bencin Profimedia
Če vlada ne bo spreminjala trošarin, se bodo cene goriv na črpalkah v torek spremenile. Za eno vrsto energenta na slabše, trend kaže slabo.

V torek se izteče dvotedensko obdobje reguliranih cen naftnih derivatov na črpalkah izven avtocestnih počivališč. 

Pri časniku Finance so na podlagi različnih dejavnikov, kot je gibanja cen nafte na svetovnih trgih in tečaju evra izračunali, da bo verjetno prišlo do določenih popravkov pri maloprodajnih cenah bencina in dizla. A le v primeru, da vlada ne bo posegla v trenutne trošarine in jih bo pustila nespremenjene. 

Kot pišejo Finance, bi se liter bencina na točilni ročki lahko za malenkost pocenil, natančneje za en cent. Trenutna cena je 1,54 evra. To pomeni, da bi bil liter bencina štiri cente cenejši kot pa je bil v istem času pred enim letom.

Nasprotno pa se bo pri dizlu že poznal zadnji trend, ko surova nafta postaja vse dražja, opozarjajo pri Financah in navajajo, da je cena za sod nafte (159 litrov) prvič v zadnjih 10 mesecih presegla mejo 90 evrov, vse pogostejše pa so napovedi, da bo kmalu šla prek meje 100 dolarjev.

Cena za liter dizelskega goriva na bencinskih črpalkah se bo tako zelo verjetno dvignila, pri Financah so izračunali, da za štiri cente. To pomeni, da se bo liter prvič letos povzpel prek 1,6 evra in da bo treba za napolnitev 50-litrskega rezervoarja plačati dva evra več kot doslej.

Slovenija ima z izjemo Hrvaške cenejši bencin in dizel od njenih sosed, kažejo podatki AMZS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar jate
    jate 19:09 09.september 2023.

    obstajajo tudi termovke,tako da ne bom ob kavo.

  • albert 19:02 09.september 2023.

    Na Strani AMZS je bencin na hrvaškem 1,57 eura. Pišete nekaj na pamet.

  • darefoks 17:42 09.september 2023.

    ne bom za kavo je vedno za vase bedarije se mi pa fučka