Slovenija
20686 ogledov

V torek nova sprememba cen goriva

Gorivo, bencin, bencinska črpalka, ročka Profimedia
Podatki analize, ki so jo pripravili pri reviji Moje finance, kaže, da tokratne spremembe cen ne bomo veseli.

Analiza kaže, da lahko v torek pričakujemo podražitev pogonskih goriv. Cena nafte brent se je namreč povzpela na več kot 80 dolarjev za sod. "Takšne podražitve pa so tudi odmevale na mediteranskih trgih goriv, ki so podlaga za oblikovanje cen v Sloveniji. Evro pa je v primerjavi z dolarjem izgubil, kar pomeni, da bodo cene goriv, sicer izražene v ameriški valuti, za evropske kupce še dražje, kot izhaja iz prvotnih kotacij," so zapisali v Moje finance.

Pričakujejo, da bo cena litra bencina po novem znašala približno 1,41 evra. Trenutno je za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,381 evra. 

Še občutnejša bo podražitev dizelskega goriva. Po novem naj bi stal približno 1,46 evra za liter, medtem ko boste danes še plačali 1,415 evra za liter. "Rasti navkljub pa ostaja cenejši kot pred letom dni, ko je liter dizelskega goriva stal sedem centov več, kot znaša pričakovana cena od torka dalje," spominjajo.

MOL Slovenija, MOL, bencinska črpalka, gorivo, avto | Avtor: MOL Slovenija MOL Slovenija

Za 50-litrski rezervoar bencina bo tako po novem treba odšteti 70,5 evra, kar je 1,45 evra več kot zdaj. Nekoliko dražji bo tudi 50-litrski rezervoar dizelskega goriva, in sicer 2,25 evra dražji. Trenutno zanj odštejete 70,75 evra, po predvideni spremembi pa bo treba odšteti 73 evrov. 

Ob tem analitiki opozarjajo, da še vedno velja uredba, ki je znižala najvišjo dovoljeno maržo za pogonski gorivi, nižje pa so tudi trošarine. Uredba je začela veljati 5. decembra lani in naj bi veljala tri mesece.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ender3 17:00 28.januar 2024.

    Kaj je torej vzrok ? Tečajna dispariteta dolarja proti evru. On ne, sedaj so Hutiji krivi, ker ogrožajo plovbo v Rdečem morju. Vedno se najdejo razlogi, da si naftni lobiji krepijo dobičke..

  • Plavi-mil 12:06 28.januar 2024.

    Je taubi zavohal denar, hop cup meni daj.