Slovenija
12 ogledov

V torek o odstavitvi Erjavca

Vladni možje bodo pretresali osnutek zdravstvenega zakona. (Foto: Anže Petkovšek Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so z 51 glasovi za in nobenim proti podprli predlog za razširitev dnevnega reda januarske redne seje s predlogom za razrešitev ministra za okolje Karla Erjavca.

Slednje pomeni, da bo DZ o Erjavčevi razrešitvi odločal v torek, čemur bo sicer namenjenih pet ur in pol razprave.

Predlog za razrešitev Erjavca z mesta ministra je v državni zbor vložil predsednik vlade Borut Pahor.

Kdo bo naslednik Erjavca? Več v povezavi.
Kot razlog je navedel oceno, da so dejanski učinki sprejetih ukrepov okoljskega ministrstva na področju zbiranja in ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki nezadostni, "zlasti ker gre za področje, ki ima neposreden vpliv na zdravje državljanov Slovenije".

 

K takšnemu ravnanju je Pahorja 4. januarja pozvalo računsko sodišče, svoj poziv pa utemeljilo z nezadovoljivo izvedenimi ukrepi okoljskega ministrstva, ki naj ne bi odpravilo nesmotrnosti, na katere ga je opozorilo v revizijskem poročilu.

Miklavčičev predlog spet pred koalicijo
Predstavniki koalicijskih strank pa bodo danes nadaljevali tudi usklajevanje svojih stališč glede osnutka zakona o zdravstveni dejavnosti. Znotraj vlade obstaja glede osnutka zakona precej nesoglasij in niti znotraj strank niso soglasni o tem, kako naj bodo urejena vprašanja, kot na primer stopnja omejevanja dela zdravnikov izven matičnih zavodov.

Nazadnje so se v koaliciji ustavili pri obsegu delovnega časa, prehajanju iz javnega v zasebno in pri nadzoru. Danes popoldne pa se bo glede osnutka zakona z zdravniki sestal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Ivan Eržen. Sicer pa se je o zakonu že pogovarjal tudi z opozicijo, in sicer z SDS in SLS, kjer so prav tako podali nekatere pripombe, tudi te bodo po ministrovih besedah upoštevali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.