Slovenija
30888 ogledov

V torek obljubili božičnico, včeraj sporočili, da je ne bo

Delavec
1/2
Profimedia
V podjetju Odelo so se zaradi davčnih predpisov odločili, da ne izplačajo božičnice. Namesto tega bodo delavcem po novem letu izplačali akontacijo regresa.

Čeprav bo dobiček 83 odstotkov nižji od načrtovanega, so delavce v podjetju Odelo v torek obvestili, da jim bodo izplačali 220 evrov božičnice. To je sicer precej manj kot običajno, a še to so včeraj to preklicali, saj jim pridobljena sredstva v okviru protikoronskih ukrepov izplačilo onemogočajo, so delavcem pojasnili v obvestilu. Bodo pa delavcev 8. januarja namesto božičnice izplačali 220 evrov akontacije regresa, so jim sporočili.

Podjetja, ki so zaradi epidemije delavce poslala na čakanje ali na skrajšani delovni čas, imajo precejšen zaplet z izplačilom božičnic. Čeprav zakon določa, da je treba prejeto državno pomoč vrniti le v primeru, če božičnico izplačajo poslovodstvu, problem nastane pri davkih. Da bi bilo izplačilo božičnice (uradno je to del plače iz uspešnosti poslovanja) obravnavano davčno ugodno (da se do višine povprečne plače ne plača dohodnina), morajo biti izpolnjeni pogoji iz zakona o dohodnini. V mnogih primerih namreč ni dovolj, da se poslovodstvo izplačilu božičnice odpove.

Tudi če se šefi božičnici odpovejo, to za dacarje ni dovolj

Prva in boljša možnost je, da je izplačilo določeno v kolektivni pogodbi. V tem primeru je možno, da izplačila poslovodstvo ne dobi in od božičnice delavcem ne bo treba plačati dohodnine. Zaplete pa se, če izplačila ne določa kolektivna pogodba, ampak interni akti delodajalca. V tem primeru "morajo biti merila za pridobitev pravice in za višino izplačila določena enotno za vse delavce, torej morajo imeti v osnovi vsi delavci možnost, da navedena merila izpolnijo, tudi poslovodni delavci. Če delodajalca zavezuje interni akt, se poslovodstvo božičnici ne more odpovedati, oz. če se ji odpove to pomeni, da je izplačilo v celoti obdavčeno saj niso izpolnjeni pogoji po 12.točki 44.čl. Zakon o dohodnini," pojasnjujejo na finančni upravi.

Od marca do novembra je nadomestilo za čakanje prejelo 30.255 podjetij, subvencijo za čakanje na delo pa od junija do konca oktobra 30.255 podjetij, kažejo podatki zavoda za zaposlovanje.

Četrtino bi vzela finančna uprava

Poglejmo konkreten primer izplačila bruto tisoč evrov božičnice. V vsakem primeru se plača 221 evrov prispevkov, kar pomeni, da ostane za izplačilo 779 evrov. Če je treba plačati dohodnino, bo na račun nakazanih le 584 evrov, saj se bo odtegnila akontacija dohodnine.

Koliko bo znašala dohodnina, bo odvisno od vseh prihodkov v tekočem letu ter olajšav. Kdor bo ostal v prvem dohodninskem razredu, bo plačal 125 evrov dohodnine, kdor bo padel v 2. dohodninski razred, bo moral plačati 203 evre dohodnine, kdor v tretji oziroma četrti pa 257 oziroma 304 evre dohodnine, v najvišjem razredu pa bo dohodnina znašala 390 evrov.

Če se sprijazniš z dohodnino, ostane denar za čakanje in krajši delovnik

Je pa tudi dobra novica za vsa podjetja, ki so koristila ukrepe iz protikoronskih zakonskih paketov in zmorejo ter želijo izplačati božičnico. Če se božičnica oziroma novoletna nagrada izplača tako, da zanjo ne velja davčno ugodnejša obravnava, ne bo treba vračati denarja iz protikoronskih ukrepov.

"Ni pa določeno vračilo upravičenj v primeru izplačil božičnice, novoletne nagrade, ki se izplača vsem zaposlenim, tudi poslovodstvu v primeru, ko dohodek po vsebini ne predstavlja dela plače iz uspešnosti poslovanja, pri čemer pa velja, da se od tega dohodka obračuna tako akontacija dohodnine kot tudi prispevki za socialno varnost," pravijo na finančni upravi.

Če lahko izplačajo denar zaradi poslovne uspešnosti ...

"Namen ukrepa povračilo izplačanih nadomestil plače s strani države in oprostitev plačila prispevkov od teh nadomestil je ohraniti delovna mesta in tako vsaj delno omejiti škodljivi učinki za slovensko gospodarstvo," še dodajajo na finančni upravi.

"Ni predvideno, da bi navedeno pomoč koristila vsa podjetja, ampak zgolj podjetja, ki bi sicer imele slabši poslovni rezultat. Z določenimi izplačili subjekt izkaže zmožnost pokrivanja posledic zaradi epidemije virusa COVID-19, tako npr. tudi z izplačilom dela poslovne uspešnosti poslovanja, ki je že po sami definicije besedne zveze vezana na poslovno uspešnost poslovanja podjetja. Glede na navedeno se v primeru, ko božičnica po vsebini predstavlja del plače za poslovno uspešnost in je izplačana tudi poslovodstvu, določa vračilo prejetih upravičenj," so še pojasnili.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • corlaydrug 05:30 20.december 2020.

    www︎.︎tweom︆.︆com - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • Avatar pantani
    pantani 10:33 18.december 2020.

    Kaj je to božičnica?!!!

  • Avatar ovca
    ovca 10:12 18.december 2020.

    Banda izsiljevalska. Vodilni v podjetjih do videli (po vzoru puklastega), da se z izsiljevanjem veliko doseze.... Jp,na kratki rok...