Slovenija
26869 ogledov

V torek prihaja sprememba vremena

Mrzlo megleno jutro
Takšne temperaturne razlike med jutrom in dnevom so značilne za marec in april.

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno jasno vreme. "Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 stopinj Celzija," pišejo pri Agenciji ta okolje. "Jutri bo pretežno jasno, ponekod na Primorskem in Notranjskem pa se bo pooblačilo. V južni polovici Slovenije bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 3, najvišje dnevne od 10 do 15 stopinj Celzija."

"Danes bo podoben dan kot včeraj, še vedno bo pretežno jasno, najvišje temperature bodo od 12 do 17 stopinj. Jutri se pričakuje manjša sprememba vrmena. Sicer se bo v pretežnem delu Slovenije nadaljevalo pretežno jasno vreme, ker pa bo višje zapihal jugozahodni veter, se bo predvsem na Primorskem in Notranjskem oblačnost povečala. Tudi na Obali bo občasno megleno, v južni polovici Slovenije bo tudi po nižinah zapihal jugozahodni veter. Temperature bodo že malce nižje. Suho vreme se bo nadaljevalo vse tja do konca tedna, temperature pa bodo šle počasi navzdol."

Janez Markošek, dežurni prognostik za Val 202

V sredo in četrtek se bo nadaljevalo suho vreme. "Nad južno in vzhodno Evropo je območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "V višinah se nad našimi kraji zadržuje topel in suh zrak."

Ohladilo se bo

Tudi od četrtka naprej bodo naši kraji pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, katerega težišče pa se bo iznad južne in srednje Evrope postopno pomaknilo bolj nad vzhodno Evropo. "Naši kraji bodo prišli pod vpliv vzhodnih vetrov, zato bo k nam dotekal hladnejši in občasno bolj vlažen zrak," pišejo pri Arsu.

V četrtek in petek kaže na spremenljivo do pretežno oblačno in povečini suho vreme. "Od sobote do torka bo na zahodu predvidoma več sonca, na vzhodu pa bo občasno lahko več oblačnosti," še napovedujejo pri Arsu. "Pihal bo veter vzhodnih in severnih smeri, na Primorskem burja. Občutno hladneje bo."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Do marca podobno vreme

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da se vreme do marca bistveno ne bo spremenilo. "V teh dneh imamo veliko temperaturne hode," pišejo pri Ciklon.si. "Razlika med jutrom in popoldnevom je ponekod več kot 20 stopinj. Take razlike nastanejo ponavadi bistveno kasneje, nekje konec marca in v mesecu aprilu, ko se ob anticiklonalnem vremenu oz. jasnih nočeh začne zelo hitro ohlajati po sončnem zahodu."

Vremenska slika bo ostala nespremenjena tudi v naslednjem tednu. "Anticiklon bo zaenkrat dominiral nad Evropo, kakšne večje spremembe vremena pa zaenkrat ni videti do začetka marca," pišejo pri Ciklon.si. "Odcepljena dolina, ki se bo v četrtek spustila iznad Atlantika proti Srednji Evropi, ne bo bistveno vplivala na vreme pri nas, saj bomo nad nami prevladovali višinski severozahodni do severni vetrovi, ki sušijo padavine na južni strani Alp."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 13:36 18.februar 2019.

    pač delajo paniko sam to znajo

  • iravadi 12:31 18.februar 2019.

    Pa ravno v tem je fora, da dvakrat prebereš članek...

  • TistoPravo 12:20 18.februar 2019.

    Do konca januarja ne bo sprememb...potem pa poletje...kaj je že to pomlad. Ob torkih mogoče jo še imamo ja...drgač pa samo še poletje ali zima