Slovenija
18 ogledov

V torek rok za tri dohodninske napovedi

Davčna uprava Anže Petkovšek
Napoved morajo vložiti vsi, ki so prejeli več kot tisoč evrov obresti na depozite in prodajali delnice.

Čeprav zavezanci dobijo informativni izračun dohodnine, je treba nekatere dohodke še vedno prijavljati. Najpozneje v torek jih morajo prijaviti tisti, ki so lani prejeli več kot tisoč evrov obresti na depozite, ki so lani prodali vrednostne papirje (ali točke v vzajemnih skladih) ali izvedene finančne instrumente.

Za obresti na depozite je lani Davčna uprava RS (Durs) izdala več kot 44 tisoč odločb, povprečna obdavčitev je bila 385 evrov na zavezanca, skupaj pa so pobrali več kot 17 milijonov evrov davka.

Pri dobičku od prodaje vrednostnih papirjev je Durs lani dobil manj kot 18 tisoč davčnih napovedi, kar je skoraj tretjino manj kot leto prej. Na področju prodaje izvedenih finančnih instrumentov so izdali 609 odločb; od tega so vlagatelji v 90 odstotkih ustvarili izgubo. Sedmim zavezancem pa so poslali le obvestilo, saj je davek znašal manj kot deset evrov.

Napoved se lahko odda prek eDavkov ali na predvidenem obrazcu po pošti. Kdor napovedi ne odda, pa bi jo moral, ali jo odda in navede neresnične podatke, mu grozi globa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.