Slovenija
21412 ogledov

Minister Poklukar sporočil pomembno novico!

Janez Poklukar Vlada RS
Minister Janez Poklukar je potrdil, da epidemije ne bodo podaljšali.

Epidemiološka slika v Sloveniji je ugodna, kar je moč pripisovati predvsem intenzivnemu procesu cepljenja, je dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Na predlog strokovne skupine po izteku epidemije le-te ne bodo podaljšali. Zadnji dan razglašene epidemije je tako torek, 15. junij. 

O ugodni epidemiološki sliki govori še en podatek. "Z današnjim dnem po lestvici ECDC prehajamo v oranžno fazo," je dejal.

Minister je vnovič pozval vse prebivalce, ki se še niso cepili, da pristopijo k cepljenju in tako prispevajo h končnemu zamejevanju epidemije. "V Sloveniji je ta trenutek cepiva dovolj, zato skladno s spoznanjem, da nam je bližje cepljenje brez predhodnega naročanja, v naslednjem tednu v vseh cepilnih centrih uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja. Vsem bomo omogočili, da bo po najkrajši možni poti lahko pridejo do zdravstvenih delavcev in uspešno opravijo cepljenje," je napovedal minister. 

"Ker je cepiva dovolj in bo možno brez predhodnega naročanja, prosim prebivalce, da ne hodijo iz enega okraja v drugega za cepilnim dnevom," je prebivalce pozval minister. Izjema od cepljenja po sistemu nenaročanja so otroci od 12 let naprej. "V izogib napakam v tem procesu, prosim starše, da otroke naročijo v cepilnem centru, osebnem zdravniku ali prek zVem." 

Praviloma cepljeni dobijo vabilo na cepljenje z drugim odmerkom v isti center, kjer so se prvič cepili, je pojasnil minister. Za morebitno menjavo cepilnega centra za drugi odmerek, je to treba urediti prek administrativne podpore. 

Vodja strokovne skupine Mateja Logar je dejala, da v poletnih mesecih pričakujejo, da se bo število okužb še naprej zmanjševalo. Statistični modeli napovedujejo, da se bo v drugi polovici julija število okužb zmanjšalo pod 50. Po ECDC naj bi v zeleno območje prišli konec julija ali začetek avgusta. "Upamo, da bomo te številke ob boljši precepljenosti dosegli že prej," je dejala. Ob tem pa je vse opozorila, da je treba tudi po torku upoštevati vse priporočene ukrepe, kot so primerna razdalja, nošenje mask, higiena rok in prezračevanje prostorov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar @narhist
    @narhist 17:03 11.junij 2021.

    Dnevi odprtih vrat cepljenja:) So očitno za marketing najel nekoga, ki sicer prodaja avtomobile, pohištvo ...

  • rd2dmk2 15:02 11.junij 2021.

    g minister se mora posvetit svoju drugi službi.. predsedovanju turističnemu društvu, zdej ko bodo turisti navalili, ne bo nič časa za zapravljanje z malenskostmi kot so čakalne vrsate, pa korupcija v zdravstu pa porast psihičnih težav v mladostniki, pa rak, ...prikaži večk, in .. ini ... in.

  • JZekspert 12:21 11.junij 2021.

    Minister Pokljukar sporočil pomembno novico! Dejte no gmeh. Ste za hece, a sta z Jajotom izumila kremo proti pleši? Bo uvedel tečaje hujšanja za infektologinje? Norca se delate, prav norca, vsak dan identične poneumljajoče novice in naslovi. Kaj pa konkretna ...prikaži več vprašanja, kaj je sploh rezultat zapiranja in prisilnega cepljenja? Kje je novica o 113 SAE, 30 mrtvih v Slo., in več kot 20.000 mrtvih po cepljenju le v nekaterih zahodnih državah? Vidite to BI bilo novinarstvo, a tega že zdavnaj ni več...