Slovenija
18 ogledov

V torek znova za pogajalsko mizo

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in premier Borut Pahor sta zanika Žurnal24 main
Vlada bo jutri nadaljevala dialog s stavkajočimi sindikati javnega sektorja. Razlika v vladnem in sindikalnem štetju stavkajočih. V kabinetu predsednika vlade ne stavka nihče.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar in ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs se bosta tako po napovedih premierja Boruta Pahorja jutri ob 10. uri ponovno sestali s predstavniki sindikatov.

Kako poteka prvi dan stavke, si lahko preberete na tej povezavi, galerijo pa ogledate tukaj.

Vlada bo na jutrišnjem sestanku po navedbah Pahorja sindikatom znova predstavila javnofinančno sliko. Pogovori lahko prinesejo medsebojno razumevanje in zaupanje, da se bo ob triodstotni gospodarski rasti rast plač res nadaljevala, je še povedal in dodal, da je večina kazalcev za Slovenijo ugodnih.

"Naš interes je, da se stavka prekine. Pri stavki gre za dodatno poviševanje plač, tega denarja pa ni. Pričakujem, da se bomo jutri znova začeli pogovarjati,"
je povedala Kamnarjeva.

"O predlaganem sestanku za zdaj še nismo bili obveščeni, vendar pa se ga bomo zagotovo udeležili,"
nam je zatrdil vodja stavkovnega odbora Dušan Miščevič. 

Pritiski s strani vlade
"Do zapletov med samo stavko ni prihajalo, bili pa smo obveščeni o številnih pritiskih na delavce s strani vlade," je povedal Miščevič.

"Poslovodna struktura je po navodilu višjih organov, torej ministrstev, poskusila pridobiti popis stavkajočih. Posredovali so sindikati, tako da so se te vrste 'popisi' ponekod nehali, spet drugje pa se nadaljujejo," je še poudaril in zaradi tovrstnih pritiskov zagrozil s kazenskimi ovadbami.

Stavkajoči naj se vrnejo nazaj na delo
Premier se je na današnji tiskovni konferenci najprej zahvalil vsem javnim uslužbencem, ki danes delajo, obenem pa pozval tiste, ki danes stavkajo, naj se vrnejo nazaj na delovna mesta.

Glede kritik, da vlada ne vodi socialnega dialoga, Pahor odgovarja, da noben predsednik vlade in nobena vlada do zdaj nista vložila toliko časa in energije v socialni dialog kot zdajšnja.

"Tako se ne decembra 2008 ne v prvem poletju 2009 nismo odločili, da bomo v nasprotju s socialnim dialogom z zakonom zamrznili plače v javnem sektorju. Šele ko smo trčili v surovo stvarnost, smo prišli do spoznanja, da je treba samo začasno zamrzniti rast plač v javnem sektorju, da bi se vrnila triodstotna gospodarska rast, ki po naših izračunih omogoča, da bi se rast plač v javnem sektorju nadaljevala,"
je dejal.

Na kritiko vodenja socialnega dialoga se je odzvala tudi ministrica Krebsova. Kot navajajo sindikati v dokumentih, ni bila ne žaljiva ne nespoštljiva, pogajanja pa so od prvega dne po njenih besedah potekala po obstoječih pravilih.

Število stavkajočih po ocenah vlade nižje
Na podlagi ocen, ki jih ima vlada, po navedbah Kamnarjeve od 160 tisoč javnih uslužbencev stavka okoli 27 tisoč, kar je slabih 17 odstotkov. Odstotek stavkajočih je po posameznih dejavnostih različen. Po njihovih podatkih na 26 upravnih enotah ne stavka nihče, prav tako ne stavkajo v javnih zavodih. Na drugi strani je največ stavkajočih med cariniki in policisti, tretjina zaposlenih stavka v davčni upravi in zdravstveni dejavnosti.

Po podatkih urada vlade za komuniciranje stavkajočih v kabinetu predsednika vlade ni, prav tako se za stavko niso odločili v večini ministrstev, razen v gospodarskem, kulturnem, okoljskem ter ministrstvu za lokalno samoupravo. Na notranjem ministrstvu stavka 80 odstotkov zaposlenih (od skupno 9828 zaposlenih), na upravnih enotah 837 zaposlenih, na davčni upravi pa 770.

Točnega števila stavkajočih na carinski upravi ni, saj predstavniki sindikata niso dali podatkov, koliko uslužbencev stavka. Podatki o stavkajočih so začasni in se bodo sproti dopolnjevali.

Plačila za delo stavkajočih bodo po besedah Kamnarjeve izvršena, vendar sorazmerno tistemu, kolikor bo posameznik delal. To pa bodo ugotavljali predstojniki.

Obseg stavkajočih je tako po ocenah vlade manjši, kot ga ocenjujejo sindikati. Slednji so namreč sporočili, da se je današnje stavke po zadnjih podatkih udeležilo okoli 80 tisoč javnih uslužbencev.

Ne le finančna izguba, trpi tudi ugled
Na Gospodarski zbornici Slovenije opozarjajo, da stavka ne bo povzročila samo neposredne finančne škode, pač pa bo trpel tudi ugled države. Po mnenju zbornice bo cena tujega kapitala narasla, njegova dostopnost pa se še zmanjšala, kar bo predstavljalo dolgoročni udarec za Slovenijo.

"Gotovo bodo šest- do osemurni zastoji na meji povzročili veliko neposredno in posredno škodo, ki lahko preraste v več sto tisoč evrov, brez penalov za nepravočasne dobave, ki bi jih lahko šteli v milijonih evrov," so še poudarili na GZS.

Medtem vladna stran trdi, da država neposrednih stroškov s stavko javnih uslužbencev ne bo imela, bodo pa posredni stroški. Po navedbah Kamnarjeve bo vlada s sprejetimi ukrepi preprečila posredno škodo, ki bi nastala v gospodarstvu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.