Slovenija
14 ogledov

V treh dneh 4.800 klicev zaradi nižjih pokojnin

Upokojenci Saša Despot
Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) še vedno dobivajo številne telefonske klice za pojasnila glede znižanja pokojnin po varčevalnem zakonu.

V sredo in v četrtek, ko so upokojencem poslali obvestilo z informacijo o znižanju pokojnine, ter v petek, ko so pokojnine izplačali, so na Zpizu prejeli okrog 4.800 klicev, je povedal predstavnik za stike z javnostmi na Zpizu Branko Kokot.


Približno 26 tisoč upokojencev je v petek v skladu z zakonom za uravnoteženje javnih financ prejelo nižje pokojnine. Gre za pokojnine, ki v celoti ali delno ne temeljijo na vplačanih prispevkih.

Med upokojenci, ki so se jim pokojnine znižale, je približno osem tisoč tistih, ki so del delovne dobe prebili v nekdanji SFRJ, približno 7.500 je borcev NOB, skoraj štiri tisoč je nekdanjih beguncev in internirancev ter 2.700 nekdanjih vojaških zavarovancev.

Nižje pokojnine je prejelo tudi 1.600 nekdanjih delavcev organov za notranje zadeve in zavodov za prestajanje kazni zapora, 1.300 upravičencev do upoštevanja aktivne vojaške službe v JLA in 240 prejemnikov izjemnih pokojnin.

Komentarjev 5
  • mike2 21:33 05.julij 2012.

    Kako ste neumni! Ni problem v pokojninah, problem je v nesposobnih vladah, ki so uničile in omogočile krajo večine slovenskih gospodarskih gigantov. Problem je v "tajkunih" ki so se nakradli denarja, dokler ga je še bilo. Sedaj pa mirno vživajo ...prikaži več sadove svojih finančnih "uspehov" in jih delavci, katere so pokradli ne zanimajo več.Če gospodarstvo ne proizvaja ni denarja od davkov, radi tega so tudi državni fondi popolnoma obubožani!Ko smo pa glasovali za osamosvojitev, smo vsi veselo dvigovali roke, ne razmišljajoč kaj se bo zgodilo v "dnevu po tem"! Ekipa, ki se je skrivala v podzemni garaži Maxi marketa ni želela ali pa ni bila sposobna pojasniti državljanom bodoči scenarij male podalpske državice. Zato pa smo danes tukaj, kje pač smo!!

  • gggg 15:18 02.julij 2012.

    Vsak ki se pritožuje nad znižanjem pokojnin naj najprej pove svoje ime, ter višino pokojnine pred znižanjem in po znižanju.Saj gre navsezadnje za javni denar.

  • vidralas 15:04 02.julij 2012.

    Verjel nisem očem,ko sem videl koliko pokojnine po znižanju, ostane nekaterim,ki so najboljglasni.Z srednjo izobrazbo,čez 40 delovnih let,pri polni upokojitveni starosti,vsemi plačanimi prispevki,zaposlen v državnih podjetjih,pa nimam 600€.Zdaj vidim,kdo ima moj del.Zato Kožuhova utihni,pa pojdi s Kučanom v slaščičarno.