Slovenija
18 ogledov

V treh mesecih že 50 intervencij

Reševanje na Kofcah Žurnal24 main Simbolna slika
V Mariboru bo danes potekal redni letni zbor Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), na katerem bodo med drugim podelili priznanja najbolj zaslužnim gorskim reševalcem. Letos so opravili že okoli 50 intervencij.

Letni zbor GRZS poteka vsako leto v drugem kraju, tokrat pa se bodo člani sestali v Mariboru. V tem delu Slovenije so gorski reševalci dejavni predvsem na Pohorju, zelo pomembno pa so prispevali tudi v akcijah ob nedavnih poplavah v Podravju. "Trudimo se, da delo opravljamo čim bolj kakovostno in strokovno," je povedal strokovni delavec GRZS Dušan Polajnar.

Pri tem so ključnega pomena finančna sredstva, s katerimi po Polajnarjevih besedah poskrbijo za skupno tehnično opremo, zaščitno opremo za reševalce in operativno izvajanje dejavnosti. Letos jim država v primerjavi s prejšnjimi leti namenja nekoliko manj sredstev, s tem da imajo v tem letu v načrtu predvsem nadaljnje strokovno usposabljanje, mednarodno povezovanje in posodobitev najbolj nujne tehnične opreme, kot so nosila in vitli. Radi bi tudi zamenjali intervencijska vozila, a bi pri tem potrebovali dodatno pomoč.

Zanimanje za gorsko reševanje je po Polajnarjevih besedah veliko, a, kot je poudaril, so za vključitev v gorsko reševalno službo nujna ustrezna predznanja, še posebno v alpinizmu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.