Slovenija
18 ogledov

V treh tednih za več kot 26 tisočakov glob šušmarjem

dENAR Shutterstock
V prvih treh tednih, odkar velja strožji zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, so inšpektorji izrekli za 26.300 evrov glob.

Finančna uprava RS (Furs) je do konca avgusta opravila 364 postopkov nadzora nad delom in zaposlovanjem na črno, in sicer 215 zaradi dela na črno in 149 zaradi zaposlovanja na črno. V zvezi z ugotovljenimi kršitvami so uvedli 26 prekrškovnih postopkov.

Od tega so globe izrekli v 23 postopkih, in sicer dvema delodajalcema zaradi zaposlovanja na črno v višini po 10.000 evrov, štirim delavcem, ki so delo opravljali brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi, pa v skupni višini 2000 evrov.

S 300 evri so oglobili tudi tri posameznike, ker na kraju opravljanju dela niso imeli ustreznih pogodb civilnega prava, s skupaj 14.000 evri pa dodatnih 14 posameznikov zaradi opravljanja dela na črno. Med kaznovanimi je osem tujih državljanov.

V treh primerih so bili podani obdolžilni predlogi, po katerih je sodišče trem posameznikom (tujim državljanom) že izreklo globo, vsakemu po 1000 evrov, dvema pa je bilo tudi odvzeto blago.

Nelojalna konkurenca

Posamezniki v teh primerih niso ustrezno zavarovani in zaščiteni, posledice dela in zaposlovanja na črno pojasnjujejo na Fursu. Tako niso zavarovani za primer nezgode pri delu ali poklicne bolezni in ostanejo brez nadomestila v primeru nezmožnosti za delo. So tudi brez pravice do odpravnine, letnega dopusta, regresa za letni dopust, regresa za prehrano, povrnitve potnih stroškov. Prav tako niso upravičeni do nadomestila za primer brezposelnosti, opravljeno delo pa se jim ne všteva v delovno dobo in se tudi ne bo upoštevalo za pokojnino.

Izvajalci, ki delajo ali zaposlujejo na črno, ob tem podjetnikom predstavljajo nelojalno konkurenco. Delo in zaposlovanje na črno pa imata negativne posledice tudi za državno blagajno in razdeljevanje socialnih transferjev.

Komentarjev 5
  • Branidom 15:30 12.september 2014.

    Človeku, ki dela na črno za preživetje, lahko napšejo za milijon kazni, pa ne bodo videli niti €. To so bedaste kazni! Kje bodo pa vzeli?

  • h3o 15:07 05.september 2014.

    koliko je kaznovanih, ki se jim gre za preživetje?

  • se_eden 14:44 05.september 2014.

    koliko med kaznovanimi je belih ovratnikov?!