Slovenija
24 ogledov

V tujini se "pustite klicati"

Tabel tujina Žurnal24 main
Telefonija. Nevarnost: prenos podatkov. Rešitev: paketi lokalnih in globalnih operaterjev.

Najvišji stroški uporabe mobilnega telefona v tujini so povezani s prenosom podatkov, saj pametni telefoni redno osvežujejo aplikacije in druge vsebine, opozarja Miran Varga, strokovnjak IKT. Najboljša preventiva proti visokim stroškom v času dopustovanja na tujem je zato izključitev prenosa podatkov. Varga pa ob tem opozarja tudi na slikovna sporočila MMS, "ki porabijo kar nekaj podatkov, zato se velja v tujini vzdržati te razvade".

Zakup minut in podatkov

Najpreprostejši način, kako zmanjšati stroške pogovorov med gostovanjem zunaj Slovenije je, da se "pustite klicati", pravi Varga, saj so "prejeti klici v povprečju vsaj nekaj deset odstotkov, neredko pa tudi za več kot polovico cenejši". Razlike so še posebno občutne v državah, ki niso članice Evropske unije, kjer ne velja tako imenovana evrotarifa.

Strokovnjak IKT dejavnejšim uporabnikom, ki se na gostovanju v tujini ne želijo odreči komuniciranju – klicanju in prenosu podatkov –, svetuje možnost "namenskega zakupa večje količine minut oziroma megabajtov prenesenih podatkov, ki so zaradi obsega na enoto občutno cenejši". Velja pa se pozanimati tudi o cenovno ugodnejših paketih, ki jih v času počitnic ponujajo nekateri slovenski operaterji v povezavi s tujimi partnerji.

Globalni ponudniki

Varga izpostavlja tudi možnosti, ki jih tujcem ponujajo lokalni operaterji, kot je denimo nakup predplačniških paketov. Ti znotraj države, včasih pa tudi med državami, omogočajo cenejše telefoniranje. V tem primeru pred odhodom na dopust preverite, ali je vaš mobilni telefon odklenjen.

Komentarjev 1