Slovenija
20 ogledov

V tujino nekateri brez štipendij

Študentski protest Anže Petkovšek
Erasmus. Če se univerze ne prijavijo pravočasno, študenti na izmenjavo brez denarja.

Izmenjava. Ker se letos na razpis za štipendije za mobilnost študentov, ki so na študijski izmenjavi v tujini, ne prijavljajo več študentje sami, temveč v njihovem imenu univerze, se je nekaterim primerilo, da so šli na izmenjavo brez denarja.

Denar bodo dobili

Janez Cigler Kralj iz Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije zagotavlja, da se sredstva lahko “podelijo tudi študentom, ki so že odšli na Erasmusovo izmenjavo”. Gre za 150 evrov za vsak mesec izmenjave, ki jih študenti dobijo poleg osnovne dotacije iz programa Erasmus. Na razpis, ki bo odprt do konca junija, so se že prijavile vse štiri univerze.

Naslednjič bodo pohiteli

Sprememba načina kandidiranja za dotacije je po Kraljevih besedah nastala, ker naj bi se s tem izognili dvojnemu delu. “Ker ima matična ustanova že vse podatke o vpisih študentov, njihove študijske sporazume in podatke o mobilnosti, smo se odločili, da bomo razpis pripravili tako, da se bodo nanj lahko prijavile matične ustanove, ki bodo nato sredstva razdelile med študente,” razlaga. Obljubljajo, da bodo razpis naslednje leto objavili prej, tako pa bodo študenti hitreje pridobili denar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.