Slovenija
147 ogledov

V tujino po izkušnje za prvo zaposlitev

Izmenjava dijakov Srednja in poklicna strokovna šola Bežigrad – Ljubljana
Srednja in poklicna strokovna šola Bežigrad – Ljubljana sodeluje v mednarodnem projektu »Passport to your future« v okviru programa Erasmus⁺, s katerim želi pomagati dijakom, da se hitro in ustrezno zaposlijo po končanem srednješolskem izobraževanju.

Mladina je ena izmed družbenih skupin, ki so najbolj izpostavljene spremembam na trgu dela. Posebno velik delež brezposelnih je mladih, ki iščejo prvo zaposlitev. Čeprav Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje omogoča mnogo programov usposabljanja in zaposlovanja, ki naj bi pomagali mladim do prve zaposlitve, je bilo po zadnjih podatkih zavoda oktobra 2015 brezposelnih kar 10.244 oseb, starih med 15 in 24 let.

Naučijo se postaviti življenjske cilje

Prav zaradi velikega števila mladih brezposelnih v naši državi so se na Srednji in poklicni šoli Bežigrad – Ljubljana odločili, da dijakom omogočijo sodelovati pri vrsti delavnic in projektov, ki jim bodo pomagali pri iskanju prve zaposlitve.

Šola, ki med drugim izobražuje bodoče avtoserviserje, avtokaroseriste, logistične tehnike, mehatronike in modne oblikovalce, sodeluje s finsko osnovno šolo Isoniitun Koulu, špansko srednjo šolo Fundación San Valero in britansko srednjo šolo Meadowhead pri projektu »Passport to your future« v okviru programa Evropske unije na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa Erasmus⁺. Cilj tega mednarodnega projekta je usvojitev veščin, ki bodo dijakom pomagale pri iskanju zaposlitve. V vsaki šoli so izbrali 30 dijakov, ki sodelujejo pri projektu. Slovenski dijaki se na tedenskih delavnicah učijo pisanja Europassa, dogovorjene evropske oblike pisanja življenjepisa, postavljanja življenjskih ciljev, ustreznega vedenja pri razgovoru za službo, primerne osebne predstavitve pri bodočem delodajalcu, o moči poslušanja, kako odreagirati v konfliktnih situacijah in se soočiti z neuspehom ter jezo ipd.

Spoznavajo možnosti zaposlovanja v drugih državah

Izmenjava dijakov | Avtor: Srednja in poklicna strokovna šola Bežigrad – Ljubljana Srednja in poklicna strokovna šola Bežigrad – Ljubljana
Mnogi mladi poskušajo dobiti delo v drugih državah Evropske unije. Pred odhodom v tujino je pomembno dobro obvladati angleščino in poznati razmere na tujem zaposlitvenem trgu. Dijaki zato v okviru projekta za teden dni odpotujejo na Finsko, v Španijo in Veliko Britanijo. Tam prebivajo pri družinah dijakov, ki prav tako sodelujejo pri projektu, in se vsako dopoldne udeležijo delavnic v šoli, ki jih izvajajo britanski, finski, španski in slovenski učitelji. Naučijo se izdelati mobilno aplikacijo, spletno stran, posnamejo film, se učijo poslovnega bontona, primerne komunikacije in osebne predstavitve na razgovoru za službo. Popoldnevi so namenjeni različnim prostočasnim dejavnostim, ogledom mest ali pa obiskom podjetij in inštitucij. Dijaki tako vidijo, kakšne so zaposlitvene možnosti v določeni državi, spoznavajo način življenja v drugi državi in se urijo v znanju angleškega jezika.

Spoznavajo, kakšen je način življenja v tujini

"Všeč mi je sodelovati pri projektu, saj potujem v tuje države, spoznavam ljudi in ko sem na obisku pri svojih vrstnikih iz drugih držav, lahko vidim, kako živijo, kakšen je njihov tempo življenja. Ni pa vse zgolj v potovanjih … S šolskimi delavnicam pridobivam znanje in izkušnje, ki mi bodo prišle zelo prav, ko bom iskal zaposlitev," pravi Jaka Petrovič, 16-letni dijak, ki je oktobra preživel teden dni v finskem mestecu Nurmijärvi. Z Jakom se strinja tudi Rozi Golmajer Osmić, dijakinja 2. letnika programa Ustvarjalec modnih oblačil: "Všeč mi je, da spoznavam vrstnike in učitelje iz drugih držav, navezujem stike z njimi, spoznavam njihovo kulturo, prehrano, način življenja. Hvaležna sem, da lahko sodelujem pri tem projektu. Dejavnosti so zelo raznolike, od zabavnih do zelo resnih in poglobljenih. Dijaki smo zelo zaposleni, vendar bi pri projektu brez pomisleka sodelovala tudi prihodnje šolsko leto."

Dijaki bodo februarja obiskali špansko mesto Zaragoza in aprila britanski Sheffield. Španski, finski in angleški dijaki so že obiskali Slovenijo maja letos. Dopoldne so se udeleževali delavnic na Srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad – Ljubljana, si ogledali prostore Ljubljanskega potniškega prometa in Mercatorjevih skladišč, popoldne pa se sproščali ob bowlingu, si ogledali Ljubljano, Tehniški muzej Slovenije v Bistri in Škocjanske jame.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.