Slovenija
19 ogledov

V UKC hlajenje ne dela, namerili 27 °C

slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje, slovenija 04.12.07, UKC, Klinicni Center, zdravniki, stavka, cakalnica, ljudje,
V UKC Ljubljana okvara v hladilni strojnici. Ne morejo zagotoviti zadostnega hlajenja glavne stavbe.

"Vsem pacientom, obiskovalcem in zaposlenim se za nastalo situacijo iskreno opravičujemo in prosimo za razumevanje," so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL).

Termometer je danes v kliničnem centru nameril do 27 stopinj Celzija. Zastopnica pacientovih pravic v Ljubljani Mojca Mahkota je ocenila, da so razmere za bolnike v nehlajenih prostorih v času takšne vročine grozne.

Tako pričakuje, da bodo klimatski sistem čim prej popravili in bo bivanje v kliničnem centru za bolnike bolj prijazno. Po njenih besedah bolniki nimajo veliko možnosti uradnih pritožb zaradi temperaturnih razmer v bolnišnicah, saj jih zakon o pacientovih pravicah ne predvideva.

Normalno šele čez 14 dni

Težava je nastala pri hladilnih agregatih, sicer imajo tri, vendar so enega zamenjali in je trenutno v poskusnem delovanju, kar pomeni, da sta za hlajenje skrbela le dva. Tudi ta dva bi morala biti zamenjana, vendar se razpis zavlekel. 

Eden od teh dveh agregatov se je okvaril, s pomočjo drugega pa lahko hladijo polovico glavne stavbe. Pričakujejo, da bodo okvarjeni agregat popravili v roku enega tedna, čez dva tedna pa naj bi začeli polno delovati vsi trije agregati.

"Trenutno smo morali omejiti hlajenje povsod, razen v intenzivnih terapijah, centralnem operacijskem bloku, KO za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline kirurške klinike, na kliničnem inštitutu za radiologijo ter na kliniki za nuklearno medicino,"  so še sporočili iz UKC.

Dodali so še, da za paciente, ki so v poletnih mesecih še posebno izpostavljeni vročini (predvsem v prostorih na južni strani stavb), skrbijo zaposleni, ki v ta namen prostore v času nižjih temperatur večkrat prezračijo in tako vsaj delno izboljšajo stanje.

Komentarjev 1
  • Trovlak 17:16 18.junij 2013.

    Kolikor je meni znano, podjetje, ki jim je že leta nazaj vzdrževalo klimatske naprave, ni dobilo plačanih ogromnih zneskov, ki so nastali tekom let. Kdo od s.p.-jev ali d.o.o-jev je pripravljen financirati popravilo in montažo klimatskih naprav državni instituciji, za ...prikaži več katero je itak znano, da nima denarja niti za toaletni papir, kaj šele za po njihovih kriterijih, izvenredna popravila?