Slovenija
26 ogledov

V veljavi zakon o SDH

Kapitalska družba Saša Despot
Z današnjim dnem je začel veljati novi zakon o Slovenskem državnem holdingu (SDH).

Holding, v katerega se bo preoblikovala Slovenska odškodninska družba (Sod), bo upravljal s kapitalskimi deleži države. Strategija upravljanja z naložbami naj bi bila pripravljena v treh mesecih.

Cilj zakona, ki nadomešča leta 2012 sprejeti zakon o SDH, je povečevanje vrednosti naložb, zagotavljanje čim višjih donosov in doseganje drugih strateških ciljev. Sod je z današnjim dnem prevzel pristojnosti in obveznosti SDH, v mesecu dni pa mora pripraviti spremembe statuta, s katerimi se bo preoblikoval v SDH.

SDH bo imel v lasti premoženje Soda, nanj bodo odplačno prenesli delnice in deleže v lasti DSU, pripojili bodo Posebno družbo za podjetniško svetovanje (PDP).

SDH naložb države ne bo imel v lasti, bo pa z njimi upravljal. Mogoč bo sicer tudi lastniški prenos, saj lahko po zakonu vlada SDH dokapitalizira tudi s stvarnimi vložki v obliki delnic in deležev v lasti države.

Strateške, pomembne in portfeljske naložbe

Z naložbami bo upravljal skladno s strategijo, ki jo bo na predlog vlade sprejel DZ. Vlada mora predlog v DZ poslati v treh mesecih, a na ministrstvu za finance pravijo, da jo bodo pripravili prej.

Strategija bo opredelila in razvrstila naložbe v strateške, pomembne in portfeljske. Pri strateških bo moral SDH ohraniti vsaj 50 odstotkov in en glas, pri pomembnih 25 odstotkov in en glas, s portfeljskimi naložbami pa bo prosto razpolagal. Podrobneje bosta upravljanje z naložbami opredelila letni načrt in politika upravljanja.

Kad ostaja samostojen

Kapitalska družba (Kad) ostaja samostojna pravna oseba in SDH s to naložbo države ne sme razpolagati. Kad bo s svojimi naložbami upravljal samostojno, se bo pa v primeru prodaje deleža države v določeni družbi delež Kada pridružil temu postopku, tudi na skupščinah bo SDH glasoval v imenu Kada.

Kadovo premoženje se bo lahko uporabilo le za namene, ki jih določa pokojninski zakon. Kad bo Zavodu za invalidsko in pokojninsko zavarovanje vsako leto nakazal 50 milijonov evrov za usklajevanje pokojnin. Kad se bo najkasneje do konca leta 2015 preoblikoval v demografski rezervni sklad, kot ga predvideva pokojninski zakon.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.